Eén op de zes kinderen in Leeuwarden leeft in armoede. Zaken als gezond voedsel, schoolreisjes, vakantie, nieuwe kleding, sporten, verjaardagscadeautjes zijn in deze gezinnen niet vanzelfsprekend. Armoede wordt in te veel gevallen van generatie op generatie doorgegeven. GroenLinks vindt dat wie je ouders zijn en in welke wijk je bent geboren, niet mogen bepalen hoe ver je kunt komen of hoe groot je mag dromen.
We zorgen dat de jeugd veilig en gezond kan opgroeien
- De eerste 1000 dagen zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind en de mogelijkheden in het latere leven. We investeren in vroegsignalering, want voorkomen is beter dan genezen. Daarom zetten we in op voorschoolse educatie bij kinderen met een ontwikkelachterstand en laagdrempelige opvoedondersteuning voor ouders die een steuntje in de rug nodig hebben. Bij huishoudens die het structureel niet redden, wordt gezorgd voor steun op maat.
- In de afgelopen raadsperiode zijn jeugdondersteuners toegevoegd aan het team van onderwijs en kinderopvang. Met als doel laagdrempelig preventieve ondersteuning te bieden aan kinderen en ouders. Bij gebleken succes willen we dit uitbreiden naar alle basisscholen in de gemeente.
- Door de bestaanszekerheid van gezinnen met weinig inkomen te verbeteren ontstaat er meer ruimte om goed voor de kinderen te zorgen. De ondersteuning van activiteiten via ‘Samen voor alle kinderen’ is hier onderdeel van (zie paragraaf 1.1, punt 12).
- We willen dat er scherper onderscheid wordt gemaakt tussen (tijdelijke) opvoedproblemen en reële risico’s in de ontwikkeling en veiligheid van kinderen. Bij opvoedproblemen wordt meer gekeken naar het ondersteunen van het gezin als geheel, in plaats van het inzetten van een jeugdzorgtraject en het voorschrijven van medicijnen voor de kinderen. Bij onveilige situaties is het belangrijk dat er daadkrachtig wordt opgetreden en passende hulp beschikbaar is.
- Er verandert vaak veel wanneer jongeren 18 jaar. Er komen nieuwe verantwoordelijkheden die sommige jongeren nog niet kunnen dragen. Door de schotten tussen de jeugdwet, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de participatiewet, valt een groep in de leeftijd 17-27 tussen wal en schip. We besteden meer aandacht aan deze overgang, zodat de hulpverlening en begeleiding niet abrupt stopt, wanneer die nog wel nodig is.
We creëren ruimte om veilig en gezond te spelen
- We ondersteunen scholen om moestuinen aan te planten en alle schoolpleinen in de gemeente groen in te richten. Op de manier komen kinderen elke dag met natuur en gezond voedsel in aanraking.
- Er komen meer natuurlijke speelplaatsen in wijken en dorpen.
- GroenLinks wil meer straten inrichten als ‘speelstraten’ . Bewoners kunnen zich gezamenlijk aanmelden als ze van hun straat een ‘speelstraat’ willen maken.
We zorgen dat jongeren kunnen meedoen en meepraten
- Het is belangrijk dat er voldoende activiteiten zijn voor jongeren. We laten hierbij de initiatieven van onderop komen en faciliteren als gemeente. Met jongerenwerk dat op straat aanwezig is, spelen we op een positieve manier in op de behoeften van jongeren.
- Er blijft een inlooppunt / jongerencentrum in de binnenstad dat van en voor jongeren is. Dit is een laagdrempelige voorziening waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, activiteiten organiseren en vragen over zaken als geld, seksualiteit of problemen op school kunnen bespreken met jongerenwerkers.
- We betrekken kinderen en jongeren structureel bij de lokale democratie. Jongerenpanels kunnen op onderwerpen die hun woon- en leefsituatie betreffen hun mening geven. Daarbij is het belangrijk dat jongeren heldere informatie ontvangen die aansluit bij hun eigen leefwereld. Daarnaast ondersteunen we de jaarlijkse Kinderraad en de projecten van Tienskip.