Uitsluitingsmechanismen werken vaak onbewust en subtiel door in ons handelen, terwijl diversiteit en het betrekken van alle perspectieven leidt tot betere besluiten en een samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. Diversiteit en inclusie vragen om een brede bewustwording van uitsluiting en een actieve opstelling van de overheid. GroenLinks maakt zich sterk voor een overheid die iedereen gelijk behandelt, bewustwording bevordert en niemand uitsluit.
We bestrijden discriminatie en een ongelijke behandeling
- In het volgende college komt er een wethouder die de onderwerpen diversiteit, emancipatie en inclusie in zijn portefeuille heeft. Daarmee zorgen we er voor dat in alle beleidsterreinen aandacht komt voor mensen met een bi culturele achtergrond, de positie van LHBTI+-personen en mensen met een beperking. Het doel: iedereen in de gemeente moet zich veilig en geaccepteerd voelen.
- Om de bewustwording over het belang van diversiteit en inclusie te vergroten willen wij dat onze gemeente onderzoek laat doen naar diversiteit binnen de eigen organisatie. De gemeente krijgt een eigen diversiteitsbeleid, waardoor er een prettige werksfeer is en iedereen evenveel kans maakt op een baan bij de gemeente.
- De gemeente spant zich in om haar personeelsbestand diverser en inclusiever te maken. Als ambtenaren een weerspiegeling zijn van de Leeuwarder samenleving, verbetert dat de dienstverlening. De gemeente gaat vaker gebruik maken van ‘Open Hiring’ (zie paragraaf 1.4) en werkwijzen met anoniem solliciteren.
- Leeuwarden kent een Lokale Inclusieagenda naar aanleiding van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Deze gaan we de komende jaren door ontwikkelen, zodat inclusie en toegankelijkheid bij steeds meer beleidsterreinen vanzelfsprekend worden. Daarbij hanteren we steeds het motto: “niet over mensen, maar met de mensen”.
- We blijven de toegankelijkheid van overheidsgebouwen, en voorzieningen zoals de gemeentelijke website constant verbeteren.
- Het anti-discriminatiemeldpunt Tûmba en diversiteitsorganisaties als COC Fryslân worden financieel ondersteund. Naast de wettelijke taak, wil GroenLinks dat deze organisaties ruimte krijgen voor preventie- en educatieprojecten op scholen, bij bedrijven, in verenigingen en verzorgingshuizen.
- De diversiteitspluim die jaarlijks wordt uitgereikt aan bedrijven en organisaties, wordt gekoppeld aan een breder programma met voorlichting en cursussen. Onder anderen Tûmba en COC zijn hierbij partners.
- De gemeente participeert in het Bevrijdingsfestival, waar dialoog centraal staat en aandacht is voor democratische waarden als antiracisme, vrijheid en tolerantie.
- GroenLinks ziet (cyber)pesten als een toenemend maatschappelijk probleem. We willen daarom dat de gemeente samenwerkt met ouders scholen en andere instanties bij campagnes, waarbij stigmatiseren en pesten aan de kaak worden gesteld.