We zorgen ervoor dat de leefbaarheid in de dorpen op peil blijft en dat jongeren en ouderen zoveel mogelijk in het eigen dorp kunnen blijven wonen. In een aantal wijken in Leeuwarden staat de leefbaarheid onder druk. Door de concentratie van veel dezelfde woontypes op één plek, zijn er veel tijdelijke bewoners en bewoners met een zorgvraag. Dit speelt in wijken als de Vlietzone, maar ook in Bilgaard en Heechterp-Schieringen. Vaak gaat het om studenten, jongvolwassenen of mensen met een zorgbehoefte die niet heel lang op dezelfde plek wonen en daarom minder binding hebben met de wijk dan mensen die er al heel lang wonen. GroenLinks wil dat de sociale samenhang toeneemt en dat het vanzelfsprekender wordt dat mensen naar elkaar omkijken.
Onder invloed van de coronapandemie hebben we ondervonden hoe belangrijk het is dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dorpshuizen en wijkgebouwen zijn daar zeer geschikt voor. Daarnaast worden op een aantal plekken buurt- en dorpskamers gerealiseerd als laagdrempelige ontmoetingsplek voor inwoners, vrijwilligersorganisaties en zorgprofessionals.
We investeren gericht in dorpskernen en verbeteren de leefbaarheid in de dorpen.
- Het bestaande aanbod sociale huurwoningen in de dorpen willen we behouden (en vernieuwen). In grotere dorpen moet de voorraad sociale verhuur worden uitgebreid.
- Het is belangrijk dat er nieuwe woningen aan de dorpen worden toegevoegd om ook op termijn te voldoen aan de veranderde vraag. We willen de leefbaarheid versterken door vooral starters- en seniorenwoningen te bouwen. Dorpsuitbreidingen zijn wat GroenLinks betreft mogelijk als de behoefte op de korte en lange termijn is aangetoond. Uitbreidingen worden altijd goed ingepast in het landschap.
- Omdat woningbouw in de dorpen een andere benadering vraagt dan bouwen in de stad, wil GroenLinks een speciale contactpersoon bij de ambtelijke dienst voor begeleiding en ondersteuning van initiatieven voor woningbouw in de dorpen.
- GroenLinks wil de mogelijkheden onderzoeken voor de verhuur van tiny houses via een gemeentelijk woningbedrijf. Jonge starters of studenten kunnen zo voor een afgesproken huurperiode van meerdere jaren instromen in de woningmarkt en tegelijkertijd betrokken blijven bij de mienskip en het verenigingsleven in hun dorp of wijk.
- We investeren gericht in de dorpskernen van Grou, Stiens en Mantgum, zodat zij hun rol als voorzieningendorp en ontmoetingsplek voor de omliggende dorpen blijven vervullen. Naast de bestaande winkelfunctie maken we van de dorpskernen groene en aantrekkelijke ontmoetingsplaatsen voor inwoners en bezoekers.
- Grou is een nationaal bekend watersportkern. GroenLinks wil dat Grou aantrekkelijk blijft voor inwoners en bezoekers. De oevers langs het Pikmeer blijven wat ons betreft zoveel mogelijk groen en openbaar. Daarnaast willen we de verkeers- en parkeerproblematiek in het dorp structureel oplossen. Bijvoorbeeld door het langdurig parkeren zoveel mogelijk buiten het dorpscentrum te realiseren.
- Voor de leefbaarheid en het ondernemersklimaat van het platteland is een goede (digitale) bereikbaarheid van levensbelang. De gemeente bevordert daarom actief de aanleg van glasvezelkabels of een vergelijkbare communicatietechnologie.
- In een aantal dorpen zijn in de afgelopen jaren scholen verdwenen. GroenLinks vindt het belangrijk dat de kinderen op de fiets naar school kunnen blijven gaan in de buurdorpen. Waar nodig verbeteren we de verkeersveiligheid in en tussen dorpen.
- In dorpen die slecht bereikbaar zijn met het OV willen we inzetten op deelauto’s en andere kleinschalige vervoersconcepten.
We zorgen voor voldoende plekken om elkaar te ontmoeten
- GroenLinks vindt het belangrijk dat er in elke wijk en elk dorp ontmoetingsplekken zijn zoals dorpshuizen, buurttuinen of buurtkamers.
- In enkele nieuwe wijken ontbreken nog wijkgebouwen of ontmoetingsplekken (bijvoorbeeld in de Zuidlanden, Middelsee). Wij willen in deze wijken op een slimme manier nieuwe ontmoetingscentra realiseren, bijvoorbeeld door ze te combineren met andere maatschappelijke functies.
- Mensen die in dezelfde wijk wonen en elkaar kennen, kijken meer naar elkaar om. Kwetsbare inwoners zijn gebaat bij goed functionerende buurt- en dorpskamers waar ze andere inwoners ontmoeten of een hapje eten. Inwoners en vrijwilligersorganisaties uit de buurt - de sociale basis - vormen de motor achter de buurt- en dorpskamers. Wanneer nodig worden deze kamers ondersteund door opbouwwerkers en andere betaalde medewerkers zonder dat de rol van de sociale basis wordt overgenomen.
We werken samen met vrijwilligers in de wijken en dorpen
- GroenLinks wil langjarig investeren in het gebied Leeuwarden-Oost. Hiervoor is het belangrijk dat de gemeente langjarig partnerschap aangaat met organisaties en bewoners. In het gebied zetten we in op een radicale aanpak van armoede en schulden, het verduurzamen van woningen en het verbeteren van de openbare ruimte. Daarbij is het belangrijk dat het inwonersperspectief steeds centraal staat.
- We investeren in de veerkracht van wijken en dorpen. We zetten opbouwwerkers en jongerenwerkers gericht in wijken en dorpen die dat (tijdelijk) nodig hebben.
- Door middel van de dorps- en wijkbudgetten en het Mienskipsfonds kunnen bewoners activiteiten of ideeën voor hun dorp of wijk zelf financieren.
- GroenLinks zet in op het in stand houden van de bestaande structuur van dorps- en wijkverenigingen. De gemeente zorgt voor vaste contactpersonen in de gemeentelijke organisatie die de dorpen of wijken goed kennen en goed bereikbaar zijn. Waar de vrijwilligersorganisaties in de wijken en dorpen ondersteuning nodig hebben, biedt de gemeente die.
- We bieden ruimte voor lokale initiatieven en ‘zelfwerkzaamheid’, bijvoorbeeld bij het onderhoud van de openbare ruimte. Niet om te bezuinigingen op overheidstaken, maar omdat buurten en dorpen onderling zaken goed weten te regelen. Op plekken waar eigen initiatieven en samenwerking niet van de grond komt, blijft de lokale overheid natuurlijk verantwoordelijk voor goede dienstverlening.