Groen is ook cruciaal om de gevolgen van klimaatverandering (extreme hitte, droogte en wateroverlast) op te vangen. Bomen verkoelen en zorgen dat water beter door de grond opgenomen kan worden. Om Leeuwarden leefbaar en prettig te houden, gaan we daarom vergroenen waar we maar kunnen. Als GroenLinks richten ons daarbij op de volgende doelen:
- Tot 2026 willen we 20.000 bomen en vele struiken planten.
- In de meest versteende wijken en dorpen willen we dat de hoeveelheid openbaar groen in 2030 met minimaal 15% is toegenomen.
- In 2035 is onze gemeente klimaatbestendig ingericht.
Dieren en soortendiversiteit hebben voor GroenLinks eigen waarde. We genieten allemaal van fluitende vogels in de leefomgeving, vlinders op bloemen of een kwakende kikker. Goed zorgen voor dieren en de leefomgeving is een teken van beschaving. Wij willen ervoor zorgen dat de biodiversiteit toeneemt en dat dierenwelzijn een duidelijke plek krijgt in het handelen van de gemeente.
Tot slot wil GroenLinks de fysieke leefomgeving gezonder maken. Ruimte om te sporten en te bewegen en schone lucht is daarbij van groot belang.
We vergroenen de leefomgeving en maken de openbare ruimte klimaatbestendig
- We willen de openbare ruimte flink vergroenen. Ons uitgangspunt is: “Groen waar het kan, verharding waar het moet”. In de komende jaren ligt de focus op de gebieden met veel steen, weinig groen en kleine tuinen. Denk daarbij aan de binnenstad, oude dorpskernen, pleinen, parkeerterreinen, bedrijventerreinen en wijken als Oud-Oost.
- De komende raadsperiode planten we 20.000 nieuwe bomen en vele struiken. We kiezen vooral inheemse bomen en struiken, omdat die een beter thuis bieden voor insecten en vogels. Daarnaast worden ook meer fruitbomen en bessenstruiken geplant, zodat een eetbare gemeente voor de mens ontstaat. Groeiplaatsen van bestaande bomen worden beter beschermd in het nieuwe Omgevingsplan en we gaan de eisen voor het kappen van bomen aanscherpen.
- Bij nieuwbouw treffen we voorzieningen om wateroverlast, droogte en hittestress te voorkomen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de ‘Klimaateffectatlas’. Daarnaast maken we mensen meer bewust van de schade en overlast die kan ontstaan door klimaatverandering en wat ze zelf kunnen doen om deze te voorkomen.
- Bij toenemende opwarming van de aarde is het belangrijk dat er in de zomer voldoende plekken zijn om verkoeling te zoeken of te zwemmen. We willen daarom het aantal zwemplekken bij wijken en dorpen vergroten. Samen met Wetterskip Fryslân waarborgt de gemeente de zwemwaterkwaliteit.
- Bij de herinrichting van de openbare ruimte werken we samen met inwoners. Daarmee ontstaat betrokkenheid bij de buurt. Als herinrichting aan de orde is of wanneer er een wens van onderop komt, willen we samen met inwoners aan de slag met buurttuinen, vlindertuinen, ontmoetingsplekken of leef- of speelstraten.
We verbeteren de biodiversiteit en vergroten het welzijn van dieren in onze gemeente
- GroenLinks Leeuwarden wil natuurgebieden (buiten de bebouwde kom) en parken (binnen de bebouwde kom) beter met elkaar verbinden door een fijnmazig netwerk van groene routes. Deze groene verbindingen zijn ook aantrekkelijk als wandel- en fietsroute.
- We leggen de (groen-blauwe) natuur-en waterstructuren duidelijk vast in onze Omgevingsvisie en het Omgevingsplan, zodat ze goed worden beschermd.
- Natuurvriendelijk beheer van de openbare ruimte is voor ons de norm. Het ecologisch maaibeheer wordt verder uitgebreid. Bij het maaien van bermen en snoeien van bomen wordt steeds rekening gehouden met de voedselbeschikbaarheid voor bijen, vlinders en andere insecten.
- Bij nieuwe bouwprojecten kiezen we voor natuurinclusief bouwen. In de bestaande bouw verleiden we inwoners gebouwen natuurvriendelijker en klimaatbestendiger te maken door subsidie op groene daken, geveltuintjes, nestkasten en vogeldakpannen te geven.
- Bij nieuwe bouwprojecten in bestaande wijken, bijvoorbeeld bij het huidige Cambuurstadion, houden we bij het ontwerpen en bouwen rekening met de bestaande bomen en groen.
- Om vogels te beschermen stimuleren we eigenaren om katten ’s nachts binnen te houden.
- GroenLinks is tegen megastallen en intensieve veehouderij. Wij kiezen voor een grondgebonden kringlooplandbouw (zie paragraaf 2.5).
- GroenLinks streeft naar een vuurwerkvrije gemeente. De schade en overlast voor mens, dier en milieu is onverantwoord. Als milieu- en diervriendelijk alternatief wordt op meerdere plekken in de gemeente een aftelfeest georganiseerd.
- Door dierenwelzijn en biodiversiteit als een aparte portefeuille in het college onder te brengen, zorgen we dat dierenwelzijn en biodiversiteit voldoende aandacht krijgen in het beleid van de gemeente.
We maken de leefomgeving gezonder
- Door de openbare ruimte anders in te richten stimuleren we spelen, sporten en bewegen (zie paragraaf 1.2, 2.2 en 4.4.).
- Met de komst van de JSF is de leefbaarheid rondom de vliegbasis flink verslechterd. GroenLinks is van mening dat als er niets wezenlijks verandert aan de overlast, de vliegbasis op korte afstand van woonwijken en dorpen niet houdbaar is. Verplaatsing van de vliegbasis zou bovendien veel ruimte vrijspelen voor woningbouw, recreatie en/of energieopwekking aan de noordkant van Leeuwarden. Zolang verplaatsing niet gerealiseerd is, blijft GroenLinks zich inzetten om de overlast van de vliegbasis terug te dringen en de gezondheidsschade te beperken.
- Wij willen dat de luchtkwaliteit in Leeuwarden voldoet aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). We zetten ons in voor een schonere lucht door mobiliteit veel schoner en duurzamer te maken (zie 2.2.). Er komt een slooppremie om vervuilende fossiele brommers en scooters in te wisselen voor een schoon elektrisch exemplaar.
- Het stoken van hout zorgt voor veel fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. We ontmoedigen als gemeente daarom de aanschaf van houtkachels en pelletkachels. Daarnaast geeft de gemeente voorlichting en stooktips om de overlast te beperken. In Leeuwarden komt de komende periode een houtstookvrije nieuwbouwwijk.