De coronacrisis heeft laten zien dat juist de mensen in de praktisch geschoolde beroepen de samenleving draaiend houden. Ook in de toekomst hebben we behoefte aan voldoende gekwalificeerde arbeidskrachten en ambachtsmensen. We zien op dit moment al tekorten ontstaan in sectoren als techniek en de zorg. GroenLinks wil dat er meer aandacht en waardering komt voor praktische opleidingen. We denken daarbij aan de uitspraak die de voorzitter van de MBO-raad heeft gedaan: “Als het goed gaat met het MBO, gaat het goed met de samenleving.”
Veranderingen van de arbeidsmarkt vragen om een leven lang leren. Sommige banen zullen in de toekomst niet meer bestaan, terwijl er aan de andere kant ook nieuwe banen zullen ontstaan. Onderwijs, gemeente en bedrijfsleven moeten samenwerken om er voor te zorgen dat opleidingen goed aansluiten op de huidige en de toekomstige werkpraktijk.
We houden het (speciaal) basisonderwijs aantrekkelijk
- Er is extra aandacht voor de scholen in kleine dorpen. Wij vinden de kwaliteit van het onderwijs en de leefbaarheid in de dorpen van groot belang. Maatwerk is hierbij het uitgangspunt. We hanteren daarom een andere opheffingsnorm in de dorpen dan in de stad Leeuwarden. Samen met de onderwijskoepels en schoolbesturen worden scholen toekomstbestendig gemaakt.
- We investeren in cultuureducatie en sportactiviteiten op scholen. Cultuureducatie stimuleert creativiteit en inventiviteit.
- Door de ontwikkeling van Integrale KindCentra maken we het mogelijk voor kinderen om zich na schooltijd verder te ontwikkelen in dingen die zij leuk vinden. Ook de ouders en het jeugdwerk worden hierbij betrokken.
- De gemeente ondersteunt drietalig onderwijs actief (Nederlands, Fries en Engels).
- We bieden scholen ondersteuning en lespakketten op het gebied van natuur- en milieueducatie.
- Iedere leerling dit dat nodig heeft, moet goede huiswerkbegeleiding kunnen krijgen. We kijken naar gerichte ondersteuning vanuit de gemeente voor ouders die dit niet kunnen betalen.
We leiden vakmensen op en bieden voldoende stageplekken
- We hebben in de toekomst meer handen aan het bed nodig en voldoende technici voor het verduurzamen van woningen. Samen met het onderwijs en het werkveld zorgen we dat het onderwijsaanbod voor deze beroepen aantrekkelijk is. Voor jongeren die meer begeleiding nodig hebben of liever in de praktijk leren, komen er goede leer-werkroutes.
- Iedereen moet zich op tijd kunnen bijscholen of omscholen naar een ander vakgebied. Samen met werknemers en onderwijs vergroten we het aanbod van volwassenonderwijs. We richten ons daarbij vooral op de banen van de toekomst.
- De gemeente neemt een actieve rol bij het voortijdig afhaken van jongeren op school. Iedereen die leerplichtig is zit op school of volgt een leerwerktraject. Waar nodig leveren we maatwerk. Het leerlingvolgsysteem moet meer aandacht geven aan de sociale situatie van de leerling en niet eenzijdig focussen op leerprestaties. Het kind moet centraal staan en niet het onderwijssysteem. Het volgsysteem wordt benut voor vroegsignalering en accurate begeleiding/advisering.
- Samen met werkgevers zorgt de gemeente voor voldoende stageplekken op alle niveaus.
We houden Leeuwarden aantrekkelijk als studiestad
- De gemeente draagt bij aan het academisch klimaat met voldoende voorzieningen en evenementen voor studenten.
- Wij zetten in op een gezamenlijke studiestartweek om studenten kennis te laten maken met Leeuwarden en om het verenigingsleven onder studenten te versterken. Wat GroenLinks betreft kunnen ook de MBO-instellingen gebruik maken van de faciliteiten in de studiestartweek.
- Bij een studentenstad hoort een bruisend en gevarieerd uitgaansleven. GroenLinks is daarom voorstander van vrije sluitingstijden in de horecagebieden van Leeuwarden.
- GroenLinks wil geen drempels opwerpen voor het fietsgebruik van studenten. De bewaakte fietsenstalling bij het NS-station wordt de hele week gratis en wordt aan de achterzijde van het station uitgebreid.
- Om het draagvlak voor studenten in de stad te behouden, is het belangrijk dat we op een goede manier omgaan met studentenhuisvesting. Er moeten meer betaalbare en kwalitatief goede studentenwoningen worden gebouwd, zodat studenten niet hoeven te kiezen voor 9 m2 in een opgesplitste woning. Bij de kennisinstellingen en in de omgeving van de Tesselschadestraat worden nieuwe mogelijkheden voor studentenhuisvesting gecreëerd. Ook woningbouwcorporaties gaan nieuw aanbod voor studenten realiseren.