Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Weidevogels en insecten verdwijnen in een hoog tempo uit het landschap, omdat ze geen thuis en voedsel meer hebben. Het landschap verrommelt en verdroogt. Om de biodiversiteit en waterkwaliteit te versterken, moet de stikstofuitstoot drastisch naar beneden. GroenLinks wil de negatieve trend op het gebied van biodiversiteit ombuigen en de soortenrijkdom laten toenemen. Wij gaan uit van een natuurinclusieve en grondgebonden kringlooplandbouw waarbij de hoeveelheid vee in een gebied wordt bepaald door de draagkracht van het natuurlijke bodem- en watersysteem.
De opgave om te veranderen in het veenweidegebied is groot. Het veenweidegebied in Fryslân stoot evenveel CO2 uit als alle auto’s in Fryslân. Doordat de bodem daalt, ontstaan er problemen met funderingen en het waterbeheer. Daarnaast neemt de biodiversiteit af. De problematiek van de veenweiden moet met andere gemeenten worden aangepakt en samen met het Wetterksip en de Provincie. Verandering is niet mogelijk zonder de boeren en inwoners in het gebied daarbij te betrekken. Samen willen we zoeken naar nieuwe richtingen en de boeren ondersteunen bij de noodzakelijke verandering.
We beheren gemeentelijke gronden natuurvriendelijk en zoeken de samenwerking
- Het ecologisch maaibeleid en slootkantbeheer in de gemeente wordt verder uitgebreid. Hierdoor ontstaat tussen de dorpen zogenaamde bijenlinten die aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen.
- Aanplant van bomen langs historische paden, lanen en erven gebeurt met gebiedseigen soorten.
- Om de negatieve trend op het gebied van biodiversiteit om te buigen, zoeken we langjarige samenwerking met de Provincie, Wetterskip, en landbouw- en natuurorganisaties.
- Landbouwgronden die door de gemeente worden verpacht kunnen alleen worden benut voor natuurinclusieve landbouw.
We faciliteren de overgang naar natuurinclusieve kringlooplandbouw en een korte voedselketen
- We steunen nieuwe initiatieven voor de productie en verspreiding van lokaal voedsel. Denk daarbij aan dorpstuinen, pluktuinen, voedselbossen of afhaalpunten van lokaal voedsel.
- GroenLinks staat voor een natuurinclusieve landbouw. Waar mogelijk ondersteunen we boeren en burgers bij het creëren van nieuwe natuurwaarden zoals het inzaaien van bloemweides, kruidenrijk grasland of de ontwikkeling van plasdrasgebieden.
- In het veenweidegebied willen we volop ruimte geven aan alternatieve verdienmodellen, zodat boeren ruimte krijgen om extensiever te gaan boeren en in de toekomst een fatsoenlijke boterham blijven verdienen. Wij denken daarbij aan mogelijkheden voor natuurbeheer, waterberging, recreatie, zorg, opwekking van duurzame energie en het vasthouden van koolstof in de bodem (Valuta voor Veen).
- De veenweideproblematiek gaat de slagkracht van onze gemeente te boven en houdt ook niet op bij de gemeentegrens. Bij Provincie en Rijk dringen we aan op een stevig gevuld overgangsfonds veenweide, zodat het makkelijker wordt om de verandering bij boerenbedrijven en/of de inrichting van het landschap te financieren.
We beschermen het landschap en de ruimtelijke kwaliteit
- We waarborgen de ruimtelijke kwaliteit van het platteland. In het nieuwe Omgevingsplan willen we daarom bij ontwikkelingen in het buitengebied verplicht stellen dat er een landschappelijk inpassingsplan wordt gemaakt. Daarnaast willen we dat ontwikkelingen bijdragen aan nieuwe landschapswaarden of biodiversiteit.
- In het buitengebied zullen boerenbedrijven gaan stoppen. Om het hergebruik van karakteristieke boerderijen te stimuleren, wil GroenLinks dat er ruime mogelijkheden zijn voor een woonbestemming, recreatieve functie of kleinschalige bedrijvigheid.
- We koesteren de donkerte in het buitengebied. Naast de bestaande regels voor lichthinder van ligboxstallen willen we de lichtuitstraling van openbare verlichting, kantoorgebouwen, bedrijventerrein en sportcomplexen beperken