GroenLinks vindt dat te veel mensen langs de zijlijn staan. De arbeidsmarkt is zakelijker geworden en sluit verschillende groepen buiten. Daarnaast sluiten vacatures en kwalificaties van werkzoekenden niet altijd goed op elkaar aan. Voor GroenLinks is een volhoudbare economie niet alleen schoon en zuinig, maar ook een economie waarin iedereen een eerlijke kans heeft om aan werk te komen. Wij willen dat iedereen werk kan vinden dat bij hem of haar past en voldoende inkomsten geeft om een fatsoenlijk bestaan op te bouwen.
GroenLinks heeft oog voor toenemende robotisering en automatisering, waardoor de werkgelegenheid in bepaalde sectoren afneemt. Juist in een gespannen arbeidsmarkt zijn er kansen voor omscholing van werknemers uit deze sectoren. Het is belangrijk dat iedereen toekomstperspectief heeft. Niet alleen werknemers moeten zich bijscholen en aanpassen. Ook werkgevers zullen zich moeten (blijven) aanpassen om werknemers een prettige werkplek te bieden.
Niet voor iedereen is betaald werk haalbaar. GroenLinks vindt dat alle vormen waarbij mensen bijdragen aan de samenleving moeten worden gewaardeerd. Wij vinden het belangrijk dat mensen meedoen op een manier die bij hen past en hun leven betekenis geeft.
We vergroten de kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
- Mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt moeten een eerlijke kans krijgen op werk. Er komen meer mogelijkheden voor (bij)scholing en passende (leerwerk)trajecten voor mensen die meer begeleiding nodig hebben. Zo verkleinen we de afstand tussen werkzoekenden en het aanbod van werk.
- De gemeente gaat vaker werken met het concept ‘Open Hiring’ en stimuleert werkgevers in de gemeente hetzelfde te doen.
- Naast de ‘baan-afspraakbanen’ (BAB), wil GroenLinks basisbanen creëren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente geeft het goede voorbeeld door mensen vanuit een uitkering in dienst te nemen en maatschappelijk waardevolle werkzaamheden uit te laten voeren die nu blijven liggen. We denken bijvoorbeeld aan het aanstellen van conciërges in wijkgebouwen en werk in het vergroenen en schoonhouden van onze gemeente. Bij deze banen wordt ten minste het minimumloon betaald.
- GroenLinks wil het liefst de (landelijke) bezuiniging op sociale werkvoorzieningen terugdraaien. Als dat niet gebeurt, creëren we voldoende beschutte werkplaatsen voor mensen met een arbeidsbeperking die meer begeleiding nodig hebben.
- Oudere werknemers binnen de gemeente kunnen mensen die minder kansrijk zijn opleiden, zodat die hun werk op den duur over kunnen nemen.
We bieden (vrijwilligers)werk dat aansluit bij de capaciteiten en eigen motivatie van mensen
- Vrijwilligerswerk is voor de gemeenschap van onschatbare waarde. Wij willen daarom meer mogelijkheden te creëren in de vergoeding van vrijwilligerswerk. De gemeente verhoogt hiervoor beschikbare middelen. Daarnaast willen we het vrijwilligerswerk ondersteunen met een vrijwilligersacademie. Hier kunnen vrijwilligers worden getraind in bepaalde vaardigheden.
- GroenLinks vindt het belangrijk dat vrijwilligerswerk ook echt vrijwillig is en gebeurt vanuit een eigen motivatie. De verplichte tegenprestatie uit de Participatiewet schaffen we af.
- We vergroten de mogelijkheden om mee te doen, ervaring op te doen en zinvol werk uit te voeren in de wijken en dorpen. Daarbij denken we aan voorbeelden als het Netwerkcentrum (Oud-oost), de verschillende bewonersbedrijven (Bilgaard en Heechterp) en de dorpstuinen (bijvoorbeeld Snakkerburen en Techum).
- De gemeente ondersteunt coöperatieve initiatieven zoals bewonersbedrijven, dorpstuinen of dorpswinkels.