Naast de intrinsieke waarde van kunst en cultuur, is ruimte voor creativiteit belangrijk voor de gemeente als vestigingsplaats, aantrekkelijke woonplaats en toeristische bestemming. Met de Culturele Hoofdstad heeft Leeuwarden laten zien wat ze in huis heeft en is de culturele dynamiek toegenomen. Deze dynamiek willen we vasthouden en versterken. Met de samenwerkingsverbanden en de ervaring die tijdens dit jaar zijn ontstaan hebben we echt goud in handen.
Daarnaast zijn er ook zorgen. De cultuursector is sterk afhankelijk van vrijwilligers en heeft een beperkt budget. Gemeente Leeuwarden geeft slechts 2% van haar budget uit aan cultuur. Dat is veel minder dan in vergelijkbare steden. Hierdoor is de sector kwetsbaar voor conjunctuurbewegingen en onvoorziene omstandigheden zoals de coronapandemie.
GroenLinks staat voor een gemeente met een aantrekkelijk makersklimaat waar ruimte is voor creativiteit, spontaniteit en nieuw talent. Voor 2028 hebben wij het volgende perspectief voor ogen:
- Leeuwarden is een toonaangevend podium/ en cultuurstad in het Noorden.
- Er floreren vele creatieve broedplaatsen en makersplekken in de stad en de dorpen. GroenLinks wil letterlijk ruimte bieden aan creatieve ondernemers. Zonder broedplaatsen geen ruimte voor experiment en talentonwikkeling.
- Leeuwarden is verder doorgegroeid als (inter)nationale evenementengemeente. Evenementen zijn belangrijk voor ontmoeting, ontspanning, experiment en innovatie. De evenementen moeten goed gespreid zijn in tijd en in ruimte, zodat het draagvlak behouden blijft .
We investeren in cultuur en een eerlijke beloning van cultuurmakers
- GroenLinks gaat meer investeren in kunst en cultuur. De gezamenlijk vastgestelde ambities moeten worden waargemaakt uit de Kunst- en Cultuurnota ‘Durven en samen doen’. Alleen al om de inflatie te corrigeren en culturele ondernemers een eerlijk inkomen te geven (Fair Practice Code) gaat de cultuurbegroting omhoog. We willen daarbij in een aantal jaren groeien naar het niveau dat in andere middelgrote gemeenten gebruikelijk is.
- Daarnaast zorgen we ervoor dat de basisinfrastructuur op orde blijft en dat er nieuwe impulsen komen voor onder andere cultuureducatie, amateurkunst en evenementen.
- We bekijken de mogelijkheden voor meerjarige subsidiëring en de afstemming van het gemeentelijke en provinciale cultuurbeleid. Dit verkleint de administratieve druk bij de cultuursector en geeft ruimte voor een meerjarenvisie.
We versterken de culturele basisinfrastructuur
- Stadsschouwburg De Harmonie en Neushoorn vormen samen, naast de talloze kleine podia, het kloppend hart van de podiumkunsten in de gemeente Leeuwarden. We bevorderen de samenwerking tussen de verschillende cultuurinstellingen. Er komt een stads brede programmering waarbij de Harmonie en Neushoorn het voortouw nemen.
- dBieb speelt een belangrijke rol bij de taalontwikkeling van kinderen en laaggeletterden en de mediavaardigheden van diverse groepen. Daarnaast is dBieb belangrijk als plek voor ontmoeting en ontplooiing van alle inwoners. De bestaande bibliotheeklocaties houden we daarom in stand en we stimuleren dBieb bij de doorontwikkeling van deze rol.
We zorgen ervoor dat iedereen kan meedoen aan cultuur(educatie)
- Cultuureducatie is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kunstkade bewijst al jaren haar succes met de cultuurcoaches in het basisonderwijs. GroenLinks wil daarom het bestaande aanbod verbreden en uitbreiden naar alle middelbare scholen. Op deze manier bereiken we ook de kinderen die dit niet van huis uit meekrijgen en zorgen we voor doorlopende leerlijnen.
- Het is belangrijk dat iedereen kan meedoen aan cultuur. Voor GroenLinks houdt dit in dat er voldoende gratis evenementen zijn en dat de toegankelijkheid voor mindervaliden vanzelfsprekend is. Daarnaast stimuleren we deelname aan cultuur via het ‘Samen voor alle kinderen’ (zie paragraaf 1.1, punt 12).
We geven ruimte aan creativiteit in de dorpen en wijken
- GroenLinks stimuleert de (amateur)kunst in de wijken en dorpen door ondersteuning van muziekkorpsen, kleine producties en buurtkunstprojecten.
- Om jonge makers kansen te bieden wil GroenLinks dat in iedere prijsklasse broedplaatsen en atelierruimtes beschikbaar zijn. Juist gemeentelijke panden zijn een aanvulling op datgene wat vanuit de markt niet aanwezig is. Wij willen daarom dat de gemeente een actief broedplaatsenbeleid heeft, waarbij gemeentelijke gebouwen beschikbaar worden gesteld.
- GroenLinks wil een passende bestemming voor cultureel erfgoed en leegstaande gebouwen. Leegstand kan heel vaak creatief worden benut (denk aan DOAS, de Westerkerk of Zalen Schaaf). Om dit mogelijk te maken moet de gemeente ruimte creëren in Omgevingsplannen.
- GroenLinks wil de denkkracht en verbeeldingskracht van makers in de gemeente vaker inzetten. Er komen daarom meer culturele projecten rond maatschappelijke opgaven als sociale ongelijkheid, eenzaamheid, klimaatverandering of gebiedsontwikkelingen.
- Leeuwarden is een letterenstad (City of Literature). GroenLinks vindt meertaligheid en literatuur in onze gemeente waardevol en wil dit zichtbaarder maken in de openbare ruimte, bijvoorbeeld met meer straatpoëzie en schrijversroutes
We stimuleren evenementen en maken ze milieuvriendelijker
- GroenLinks wil graag meewerken aan betere spreiding van evenementen door het jaar. Nieuwe evenementen en culturele activiteiten worden buiten de zomerperiode mogelijk gemaakt. Naast festivalmaand november denken wij bijvoorbeeld aan museummaand maart.
- In het Spoordokgebied geven we de komende jaren ruimte voor een culturele programmering. Dit draagt bij aan een nieuwe identiteit voor deze plek.
- Zolang rekening wordt gehouden met de natuur en de omwonenden, zien we de Groene Ster als een geschikte locatie voor evenementen. We zoeken daarnaast ook andere locaties om evenementen beter te spreiden en organisatoren meer mogelijkheden te bieden.
- GroenLinks wil verduurzaming van evenementen stimuleren. Verschillende festivals hebben op het gebied van milieuvriendelijkheid al flinke stappen gezet en laten zien dat het mogelijk is om een duurzaam festival te organiseren. Wij willen zo snel mogelijk af van het gebruik van wegwerp plastic. Daarnaast willen we dat het energieverbruik, de impact op de natuur en op omwonenden wordt beperkt.
- GroenLinks wil dat het veel makkelijker wordt om kleinschalige evenementen in wijken en dorpen te organiseren. Voor kleinschalige evenementen moeten geen disproportionele veiligheidseisen gelden en geen leges worden geheven.