GroenLinks is voorstander van hoogwaardige OV-verbindingen met de randstad. Daarbij is iedereen die in onze gemeente wil komen wonen, van harte welkom. Wij zijn echter geen voorstander van het bouwen van grote aantallen extra woningen zonder dat de behoefte daaraan duidelijk is onderzocht. GroenLinks wil dat Leeuwarden en de kernen vooral groeien op basis van een reële woningbehoefte. We moeten van Leeuwarden geen randstad maken. Bestaande eigenschappen die nu bijdragen aan ons welzijn - rust, ruimte, cultureel erfgoed en sociale cohesie – moeten worden gekoesterd en versterkt.

De identiteit van de stad Leeuwarden wordt - ruimtelijk gezien – voor een belangrijk deel bepaald door de waardevolle historische binnenstad met haar unieke grachten, het middeleeuwse stratenpatroon en de vele (rijks) monumentale gebouwen. Als zevende monumentenstad van Nederland verdient dit erfgoed onze voortdurende aandacht, bescherming en onderhoud. De binnenstad van Leeuwarden is de huiskamer van heel Friesland en het visitekaartje van de gemeente. GroenLinks wil de binnenstad verder ontwikkelen als groene en levendige ontmoetings- en verblijfsplek.

Verdichten van het bestaand bebouwd gebied zorgt ervoor dat voorzieningen beter worden gebruikt, dat lopen en fietsen wordt gestimuleerd en dat we het landschap niet onnodig volbouwen.

Er ligt een enorme potentie voor verduurzaming van bedrijventerreinen. Op bedrijventerreinen worden veel grondstoffen uitgewisseld en wordt veel energie verbruikt. Aan de andere kant is er een noodzaak om de ruimte anders in te richten. Door de grote gebouwen en verharding gaan bedrijventerreinen de gevolgen van klimaatverandering merken.

De bouwsector verbruikt 50 procent grondstoffen en produceert 40 procent van het afval in Nederland. Veel afval is dus sloopafval. Wanneer we een kringloopeconomie willen, is hergebruik van bouwmaterialen en een omslag naar duurzaam bouwen cruciaal.