Helaas is de ongelijkheid in de samenleving in de afgelopen decennia toegenomen. Inkomen en vermogen zijn niet eerlijk verdeeld. Deze ongelijkheid is niet een probleem van individuele inwoners zelf, maar een maatschappelijk probleem. In Leeuwarden is het armoedeprobleem groot: één op de tien huishoudens in Leeuwarden leeft op of onder het bestaansminimum.

GroenLinks wil dat er een einde komt aan langdurige en uitzichtloze armoede. Door de stress en onzekerheid van armoede weg te nemen, worden mensen creatiever, zullen ze veel meer gaan deelnemen en bijdragen aan de samenleving.

Wij vinden het onacceptabel dat mensen langdurig in schulden gevangen zitten door een opeenstapeling van boetes, oplopende rentes en aanmaningen. Te vaak zijn de overheid en gelieerde organisaties medeverantwoordelijk voor het verergeren van schuldenproblematiek. GroenLinks wil dat dit stopt en dat de overheid veel meer onderdeel wordt van de oplossing in plaats van het probleem.

We hebben de landelijke overheid nodig voor een eerlijker verdeling van inkomen en vermogen. GroenLinks maakt zich sterk voor de verhoging van het minimumloon naar €14 per uur en aanpassing van het belastingstelsel. Voor een effectiever armoede- en schuldenbeleid op lokaal niveau is een integrale aanpak nodig. De aanpak van armoede en schulden verbinden wij met een aanpak op de terreinen werk en inkomen, wonen, onderwijs, zorg en huisvesting. Verdere ontschotting tussen armoedebeleid en de Participatiewet is cruciaal. De helft van de mensen met de allerlaagste inkomens heeft een uitkering. Hier zijn dan ook grote stappen te maken.