Helaas is de ongelijkheid in de samenleving in de afgelopen decennia toegenomen. Inkomen en vermogen zijn niet eerlijk verdeeld. Deze ongelijkheid is niet een probleem van individuele inwoners zelf, maar een maatschappelijk probleem. In Leeuwarden is het armoedeprobleem groot: één op de tien huishoudens in Leeuwarden leeft op of onder het bestaansminimum.
GroenLinks wil dat er een einde komt aan langdurige en uitzichtloze armoede. Door de stress en onzekerheid van armoede weg te nemen, worden mensen creatiever, zullen ze veel meer gaan deelnemen en bijdragen aan de samenleving.
Wij vinden het onacceptabel dat mensen langdurig in schulden gevangen zitten door een opeenstapeling van boetes, oplopende rentes en aanmaningen. Te vaak zijn de overheid en gelieerde organisaties medeverantwoordelijk voor het verergeren van schuldenproblematiek. GroenLinks wil dat dit stopt en dat de overheid veel meer onderdeel wordt van de oplossing in plaats van het probleem.
We hebben de landelijke overheid nodig voor een eerlijker verdeling van inkomen en vermogen. GroenLinks maakt zich sterk voor de verhoging van het minimumloon naar €14 per uur en aanpassing van het belastingstelsel. Voor een effectiever armoede- en schuldenbeleid op lokaal niveau is een integrale aanpak nodig. De aanpak van armoede en schulden verbinden wij met een aanpak op de terreinen werk en inkomen, wonen, onderwijs, zorg en huisvesting. Verdere ontschotting tussen armoedebeleid en de Participatiewet is cruciaal. De helft van de mensen met de allerlaagste inkomens heeft een uitkering. Hier zijn dan ook grote stappen te maken.
We vergroten het besteedbaar inkomen
- Er wordt helder en laagdrempelig gecommuniceerd over minimaregelingen. Mensen mogen weten waar ze recht op hebben. Er komt een verzamelpagina op de gemeentelijke website en een minimagids. Naast de gemeentelijke regelingen attenderen we mensen in armoede op andere mogelijkheden om het besteedbaar inkomen te vergroten of te participeren.
- GroenLinks wil voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen de maximale mogelijkheden in de Participatiewet benutten.
- De gemeente kan ook op andere punten de inkomensondersteuning verbeteren. GroenLinks wil een ruimhartiger vrijlating van giften voor uitkeringsgerechtigden. Daarnaast willen we de schoolverlaterskorting voor bijstandsjongeren tot 27 jaar afschaffen.
- Veel mensen werken parttime of verdienen (te) weinig om rond te komen. GroenLinks vindt dat het voor mensen met een laag inkomen moet lonen om te werken. Daarom willen we het gemakkelijker en aantrekkelijker maken om parttime werk en bijstand te combineren. Wij willen dat je 50% van je zelf verdiende inkomsten als premie ontvangt bovenop de uitkering. Dit geldt wat ons betreft ook voor jongeren (die zijn nu tot 27 jaar uitgesloten).
- GroenLinks wil dat er op een positieve manier met bijstandsgerechtigden wordt gecommuniceerd en dat mensen worden bejegend op basis van gelijkwaardigheid. Wij willen een beleid dat is gebaseerd op vertrouwen in mensen. De mens staat centraal en niet regels en protocollen.
We strijden tegen schulden
- GroenLinks wil dat de drempel voor schuldpreventie en financiële begeleiding zo klein mogelijk is. Hulpformulieren moeten daarom toegankelijk en begrijpelijk zijn, ook voor mensen die laaggeletterd zijn. Financiële begeleiding is ook van belang als mensen de stap naar werk willen zetten (met het bijbehorende risico van de armoedeval).
- Om te voorkomen dat gezinnen van de ene in de andere crisis belanden, willen we dat gezinnen in armoede ontzorgen. Als mensen dat willen, houdt dit bijvoorbeeld in dat vaste lasten automatisch worden betaald. Bij de begeleiding wordt gekeken naar de specifieke behoeften (en hulpvraag) van het gezin. Niet iedereen is hetzelfde en heeft dezelfde begeleiding nodig.
- Wij willen dat dat de kredietbank of de gemeente in knelpuntsituaties schulden opkoopt en afspraken maakt met de schuldeisers. Dit model verkort het schuldhulpverleningsproces en mensen hebben dan nog maar één schuldeiser. Dit zorgt ervoor dat er rust en perspectief komt bij mensen met schulden.
- GroenLinks is voorstander van een pilot waarbij schulden in het geheel worden kwijtgescholden. Dit voorkomt veel persoonlijk leed en maatschappelijke kosten. Voor de pilot wordt een schuldenfonds opgezet met private partijen (banken, fondsen) en publieke partijen (overheid). De pilot is bedoeld om te onderzoeken in welke situaties kwijtschelden mogelijk is en hoeveel voordeel dat voor degene met schulden, zijn/haar gezinsleden én de samenleving oplevert.
- GroenLinks wil ervaringsdeskundigheid van mensen die schulden hebben of hadden, inzetten bij de uitvoering van het armoede- en schuldenbeleid. Samen blijven we knelpunten op het gebied van armoedebeleid signaleren en aanpakken. Wat ons betreft staat de mens steeds centraal. Daar waar mensen vastlopen, zoeken we naar praktische en mensgerichte oplossingen.
- GroenLinks vindt het wrang dat schuldenproblematiek een verdienmodel is voor een ander. Wij willen dat er een landelijk keurmerk komt voor bewindvoerders. De gemeente moet proberen agressieve bewindvoerders buiten de deur te houden. Ook onderzoeken we in welke gevallen de gemeente bewindvoering beter in eigen hand kan nemen.
We zorgen dat iedereen kan deelnemen aan de samenleving
- Door middel van ‘Samen voor alle kinderen’ ondersteunen we gezinnen in armoede, zodat kinderen altijd mee kunnen doen aan sport, cultuur en uitjes van school. GroenLinks wil daarnaast dat alle kinderen de mogelijkheid krijgen om te leren zwemmen en fietsen.
- Sociale contacten zijn belangrijk voor het welzijn en bevorderen de kans op werk. GroenLinks wil daarom dat er ook meer mogelijkheden komen voor volwassenen. GroenLinks wil om die reden de Leeuwpas invoeren. Deze pas geeft korting op activiteiten die maatschappelijke participatie bevorderen, zoals sport, cultuur en het gebruik van het openbaar vervoer. Ondernemers kunnen via deze pas ook kortingen aanbieden. Om stigmatisering te voorkomen kan iedere inwoner een Leeuwpas aanschaffen, maar is deze gratis voor minima.
- GroenLinks wil de dekking van tandzorg in de minimapolis verbeteren, zodat mensen met weinig middelen tijdig worden geholpen met achterstanden aan het onderhoud van hun gebit.