Hoe heb ik Evert leren kennen?

Evert leerde mij politiek te bedrijven en bood genoeg ruimte om mij mijn eigen vorm te vinden. Het was Evert die mij -toen ik in 2016 GroenLinks-lid werd- uitnodigde om eens koffie te drinken om kennis te maken. Evert was toen fractievoorzitter van GroenLinks Leeuwarden (toen heette het nog PAL GroenLinks) en campagneleider voor de landelijke verkiezingen van 2017. Ik weet nog dat ik me enigszins ongemakkelijk voelde op weg naar die koffie afspraak, want waar moest ik het over hebben? Ik wist vrijwel niets van politiek. Maar het gesprek was ontspannen en smaakte naar meer. Dus die koffie in combinatie met zijn oprechte betrokkenheid leidde ertoe dat ik actief werd in zijn campagneteam. Daarna strikte hij mij om campagneleider te worden in het team dat zich ging bezighouden met de Leeuwarder gemeenteraadsverkiezingen die ook in 2017 plaatsvonden.

Het was ook Evert die mij de afgelopen jaren leerde wat het inhield om gemeenteraadslid te zijn. Evert wordt wel eens getypeerd als ratio op pootjes, maar ik ontdekte  al snel dat zijn drive er echt eentje was vanuit het hart. Hoewel onze eerste jaren niet makkelijk waren, wist hij mij elke keer in te laten zien hoe je vanuit de juiste afwegingen tot het beste resultaat kunt komen. Zijn gestructureerde werkwijze en enorme kennis maakte dat hij mij leerde een meer evenwichtige en soms wat minder stormachtige rol aan te nemen. Hoewel hij en ik totaal verschillende persoonlijkheden zijn, bleken we samen een geweldig team!

Wie is Evert?

Als ik het interview begin met de vraag ‘Wie is Evert?’, antwoordt hij: “Meestal begin ik zo’n vraag met een antwoord over mijn gezin, wat ik heb gestudeerd en dat ik raadslid ben. Maar ik besef ook dat je niet je werk bent. Je bent vooral jezelf.Evert is een echte denker, maar kan ook mensen prikkelen met humor of door advocaat van de duivel te spelen. Zijn doel is altijd om tot de kern te komen. Wat is iemands visie?

Waar komt jouw drive voor Groene en Linkse politiek vandaan?

Het zaadje voor zijn politieke inzet werd geplant tijdens zijn studie planologie in Groningen. Vakken als milieukunde, verkeerskunde en stedenbouwkunde deden hem inzien dat er dingen anders moeten. De film ‘An Inconvenient Truth’ waarmee Al Gore zijn ongerustheid ventileerde over het klimaat maakte op Evert een grote indruk “Het beeld dat Al Gore op een laddertje klimt om de toename van CO2 uitstoot uit te tekenen, is me altijd bijgebleven. Toen besefte ik dat we als mensheid een kantelpunt hebben bereikt. En daar moest ik iets mee. De keuze is dan linksaf of rechtsaf. En ik wilde linksaf. Ik besef me steeds weer dat we in een rijk land wonen en dat we de kennis en kunde hebben om dingen te veranderen. Wij zijn het verplicht aan de volgende generaties om de juiste keuzes te maken!”

Toen Evert in Leeuwarden kwam wonen werd hij actief voor GroenLinks.  Evert legt uit hoe zijn studie en zijn drive samenkomen in zijn raadswerk en zijn kijk op openbare ruimtes:  “Ik kan ervan genieten als je door een straat loopt en denkt “Dit is in balans”. Die balans zit hem voor mij erin dat het groen is en afgestemd is op menselijke maat. Dat heb ik bijvoorbeeld als ik over het Zaailand loop. Bedenk dat dit vroeger een parkeerterrein was voor auto’s en dat er nu zomers onze kinderen spelen bij de fonteintjes op het plein. De openbare ruimte van de 21ste eeuw spelen groen en gezondheid wat mij betreft een belangrijke rol. We moeten ons aanpassen aan verandering van het klimaat.

Ik rem Evert af en vraag hem of dit niet een campagneverhaal wordt in plaats van een antwoord op de vraag ‘Wie is Evert?’. Zijn reactie is typerend “Ach, dat gaat bijna automatisch! Dit is geen campagneverhaal, maar mijn verhaal! Dit is wat me drijft.”

Waarom wil je wethouder worden en hoe ga jij het verschil maken?

Evert heeft duidelijk voor ogen hoe hij verder wil na de verkiezingen. Hij hoopt erop dat GroenLinks kan deelnemen in het college en hij dan als wethouder aan de slag kan. Mocht dat niet lukken, dan zal hij zich als bevlogen raadslid weer vier jaar inzetten om de groene en sociale visie  voor het voetlicht te brengen in de Leeuwarder Gemeenteraad.

Zijn politieke ervaring en persoonlijke werkwijze laten zich samenvatten door de ondertitel van de Leeuwarder Energieagenda: ‘Daadkracht en Dialoog’. Evert is een man van samenwerken en samen verschillende stappen zetten. Hij licht dit als volgt toe; “Ik houd de hele tijd de GroenLinks agenda voor ogen, maar in de politiek moet je ook af en toe iets geven. Buiten de raadszaal is dat soms moeilijk te snappen, maar als niemand bereid is compromissen te sluiten, dan blijven we allemaal in ons eigen gelijk wonen en gebeurt er niets… Dan zijn we alleen verongelijkt dat iemand anders niet wil wat wij willen… Ik probeer daarom altijd ook de tegengestelde meningen te onderzoeken. Ergens houdt ik altijd een luikje open door me af te vragen of de ander misschien niet gelijk heeft? Zou het ook anders kunnen liggen?”

Dat het opzoeken van de dialoog soms ook lastig is in deze gepolariseerde tijd, geeft hij aan met een voorbeeld; “Sommige onderwerpen zijn tegenwoordig heel gepolariseerd. Als wij als waarheid hebben dat we ons moeten inzetten tegen klimaatverandering en daarom van het aardgas af moeten en naar wegen zoeken hoe we dat gaan doen is het wel heel lastig om tot een compromis te komen met iemand die zegt “Klimaatverandering is een fabeltje”. Vaak zit daar weer een andere zorg onder. Vanuit die zorg lukt het dan soms toch om elkaar te vinden.”  

Evert wil het verschil te maken door vanuit het GroenLinks-verkiezingsprogramma stappen te zetten. Soms zal dat niet met een lineaire lijn zijn, maar Evert kennende zal hij al zijn energie en argumentatie inzetten om tot het beste resultaat te komen!