In de overgang naar een economie zonder afval is een cruciale rol weggelegd voor gemeenten. De gemeente is (wettelijk) verantwoordelijk voor de inzameling van het huishoudelijk afval, maar oefent ook invloed uit via inkoop, woningbouwprogrammering en grondbeleid.
Op dit moment wordt nog elk jaar ca. 20.000 ton huishoudelijk afval uit Leeuwarden verbrand in de Reststoffen-energiecentrale (REC) in Harlingen. Dit zijn grondstoffen die we de komende generaties nodig hebben en die wij (onbewust) in een hoog tempo vernietigen. Op het gebied van huishoudelijk afval zijn voor GroenLinks de landelijke ‘VANG-doelstellingen’ leidend. De ‘VANG-doelstellingen’ zijn doelstellingen van het landelijke programma Van Afval Naar Grondstof. Daaronder valt de doelstelling om de hoeveelheid restafval in 2030 terug te brengen naar maximaal 30 kg per inwoner per jaar.
Zwerfafval is slecht voor het milieu, voor dieren en een grote ergernis van onze inwoners. GroenLinks omarmt de ambitie van Nederland Schoon om in 2030 vrij van zwerfafval te zijn.
We geven als gemeente het goeie voorbeeld
- In 2025 is minimaal 40% van de materialen die de gemeente inkoopt hergebruikt. Dit geldt zowel voor materialen die op het gemeentehuis worden gebruikt (catering, meubilair, kantoorartikelen), alsook voor toepassingen in de openbare ruimte (verharding, straatmeubilair).
- Het Midden- en Kleinbedrijf is de motor van de werkgelegenheid in onze gemeente. Waar mogelijk gunt de gemeente opdrachten aan lokale ondernemers bij aanbestedingen. Ook dit draagt bij aan kortere ketens en een vol te houden economie.
- We zorgen voor doorontwikkeling van de lokale voedselagenda. Daarin wordt de productie en consumptie van lokaal, duurzaam en gezond voedsel bevorderd. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld via het eigen inkoopbeleid, de catering en het stimuleren van initiatieven op het gebied van stadslandbouw.
- Er wordt één wethouder verantwoordelijk op het gebied van duurzaamheid en de stimulering van de kringloopeconomie door alle domeinen heen.
- De gemeente bevordert het gebruik van (alternatief) lokaal geld. Dit draagt bij aan meer bestedingen in de regio en kortere ketens. Geld krijgt daarmee haar oorspronkelijke functie als ruilmiddel weer terug.
We bevorderen samenwerking en verbeteren het vestigingsklimaat voor duurzame bedrijvigheid
- We bevorderen de samenwerking tussen de gemeente, duurzame ondernemers en kennisinstellingen als de Watercampus, University Campus (Rijksuniversiteit Groningen), Dairy Campus en Energiecampus. Daarmee wordt Leeuwarden aantrekkelijker voor nieuwe bedrijven op het gebied van de duurzame economie.
- Bedrijven die schoner en duurzamer willen produceren zijn een belangrijke partner voor de gemeente. Duurzame initiatieven van bedrijven of verenigingen worden gestimuleerd. Denk bijvoorbeeld aan projecten als BeeStreet en Circulair Kwartier.
- Voor alle dorpen en wijken moet het mogelijk zijn dat inwoners een voorziening voor dagelijkse boodschappen op fiets- of loopafstand hebben. Hier houden we rekening mee bij het beleid voor winkelspreiding.
We verbeteren de scheiding van huishoudelijk afval
- Afval voorkomen is beter dan scheiden. We willen de hoeveelheid onnodig verpakkingsmateriaal terugbrengen, door (landelijk) stevige afspraken te maken met de verpakkingsindustrie. Daarnaast ondersteunen we de lobby voor uitbreiding van het statiegeld voor alle verpakkingen met eenmalig verbruik. Lokaal voorkomen we veel overbodig papierafval door de invoering van de ‘ja, ja-sticker’.
- We zetten in op meer mogelijkheden om gft-afval, papier, textiel en glas gescheiden in te leveren. Daarnaast willen we de hoeveelheid restafval verminderen door voorlichting en goed scheidingsgedrag financieel te belonen. Daarbij moet ook gedacht worden aan het faciliteren van het scheiden van afval door bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de horeca in de binnenstad
- We betrekken van bewonersverenigingen en sportclubs bij het scheiden van afval en het schoonhouden van de wijk of het dorp. Wij zijn daarom voor het inzamelen van herbruikbaar afval door wijkbewoners en verenigingen (papier, textiel, speelgoed, elektrische apparaten, etc.).
- Projecten voor het opruimen van zwerfafval blijven we financieel ondersteunen. Ook wordt er jaarlijkse een himmeldei georganiseerd, waarbij de hele gemeente een schoonmaakbeurt krijgt.
- We werken samen met kringloopwinkels, buurthuizen en reparatiecafé ’s om hergebruik en reparatie van spullen te stimuleren.