Mijn portefeuille is gevuld met de volgende onderwerpen: omgevingsvisie, openbare ruimte (wegen, riolering, openbaar groen, bruggen, openbare verlichting), water, wijken & dorpen, gezondheidszorg (incl. gezonde voeding en eenzaamheid), milieu & duurzaamheid, erfgoed, vluchtelingen/statushouders, energietransitie, hittestress en droogte, circulaire economie en afval, natuur & milieu, dierenwelzijn en toerisme. Dat vind ik een goed gevulde portefeuille waar ik m’n handen meer dan vol aan heb. En dan te bedenken dat mijn voorganger Herwil van Gelder zich ook/vooral moest bekommeren om de portefeuille WMO.
Het voert te ver om in dit bestek over al deze portefeuilles wat te vertellen. Deze eerste keer beperk ik me tot de dossiers afval/circulaire economie en de energietransitie.
Wij willen in NL van ons afval af. In Leeuwarden zou ik graag vanaf 2022 een kleine stap willen zetten door inwoners iets meer te laten betalen wanneer ze een meer dan gemiddelde hoeveelheid afval produceren. Ervaringen elders bewijzen, dat die systematiek de hoeveelheid restafval helpt verminderen. Wat mij betreft moeten we deze stap gewoon zetten ook al zie ik best dat het voor Leeuwarden een ‘pittig dossier’ is. Bijvoorbeeld omdat de praktijk uitwijst dat een flinke groep inwoners zich onverschillig toont als het gaat om het voorkomen van (zwerf)afval.
Binnen de gemeente richten we ons in het verlengde hiervan, ook samen met de provincie, op het circulair maken van economische processen. Zou het niet mooi zijn als de nieuwe wijk Middelsee straks voor een belangrijk deel kan worden opgebouwd met materialen die eerder gebruikt zijn?
Wetenschappers tonen aan dat het ‘vijf voor twaalf’ is als het gaat om de noodzaak van het nemen van maatregelen waarmee sterk nadelige gevolgen van de klimaatverandering kunnen worden voorkomen of (beter) beperkt. Wat dat betreft staan we als samenleving nog lang niet in de goede houding. Als gemeente willen we de komende tijd onze ambitie formuleren als het om het opwekken van duurzame energie gaat. Aansluiten bij de uitgangspunten van het klimaatakkoord is voor mij daarbij wel het minste. In de stad Leeuwarden worden de mogelijkheden van geothermie verkend om ons in de toekomst te verzekeren van een warmtebron met een duurzaam karakter. Daar is van alles over te zeggen want regelgeving is op dit dossier nog in ontwikkeling. Maar ik zie het wel als een bijzondere en mooie kans, dat juist in Leeuwarden op dit gebied stappen gezet worden.
Oh ja. Wat mij betreft gaat het in de samenwerking met de fractie, het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad … vooralsnog … best goed. Constructief en waar mogelijk met een zekere ontspanning. Ondanks corona.
Met politieke groet,
Bert Wassink, wethouder