Reclamezuilen in Leeuwarden initiatief van Piet vd Wal
Reclamezuilen in Leeuwarden initiatief van Piet vd Wal

Piet van der Wal overleden

Donderdag 28 maart is PAL-ler Piet van der Wal overleden.

Piet is er niet meer, maar de herinneringen blijven en zijn er volop. Als raadslid drukte hij op menig besluit zijn stempel, vooral succesvol voor het behoud van de monumentale en karakteristieke binnenstad.

“Lopend door de stad en omgeving komen herinneringen aan Piet bij mij boven. Bijvoorbeeld bij de onlangs van een naambordje aangegeven historische Badweg ten zuiden van Huizum, Aldlân. Het is een pareltje in mijn wijk en Piet heeft mij geprobeerd te vertellen hoe het er uit zag toen hij er in zijn jeugd langs fietste richting zwembad.” Verwoordt Dieneke Bulens, fractiemedewerkster één van haar herinneringen aan Piet.

Piet is zeer lang actief geweest als gemeenteraadslid voor PAL GroenLinks en haar voorlopers Axies en PAL, Progressieve Aktie Leeuwarden. Van 1972 tot en met 2017 zat hij in de gemeenteraad, met een onderbreking tussen 1988 en 2002. Als raadslid dwong Piet veel respect af met zijn grote historische kennis, feitenkennis en scherpzinnigheid. Van het fysiek domein in Leeuwarden wist Piet van de hoed en de rand; hij wist waar het over ging, had de technische kennis en het financiële inzicht en kende de andere ‘spelers’ in het veld. Met succes wist hij de sloop van vele karakteristieke panden in de stad te voorkomen en kwam hij regelmatig met voorstellen voor de verbetering van de stad en de dorpen.

Ook in latere periodes wist hij zijn stempel op de besluitvorming te drukken. Zo was hij betrokken bij de planvorming voor de Blokhuispoort en de nieuwe inrichting van het Stationsgebied. Ook kwam hij met voorstellen voor het heropenen van de Prins Hendrikbrug het realiseren van een fietstunnel onder van de spoorovergang bij de Schrans.

Piet was jarenlang docent elektrotechniek en algemene technieken. Ook buiten de raad was hij zeer betrokken bij Leeuwarden en heeft hij grote betekenis gehad voor het culturele leven in de stad. Hij was onder andere betrokken bij de oprichting en organisatie van het jongerencentrum Hippo, was tot het laatste moment betrokken bij de organisatie van de Open Monumentendag en was actief lid van de historische vereniging Aed Levwerd.

We wensen Suzanne, familie en naaste vrienden heel veel sterkte.
 

We zullen Piet missen als mens, als drijvende kracht en als historische allesweter binnen PAL GroenLinks.