De fracties van PvdA en VVD hebben samen een motie onderzoek toepassing Social Impact Bond ingediend in de gemeenteraad van 13 februari. PAL GroenLinks is niet direct enthousiast over Social Impact Bond, wel nieuwsgierig, maar ook kritisch. Wat houdt Social Impact Bond (SIB) nu eigenlijk in?
Social impact Bond (SIB)
In algemene zin kan een SIB worden beschreven als een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen waarbij financiers investeren in de aanpak van een sociaal probleem, in plaats van de overheid. De overheid betaalt vervolgens de financiers terug op basis van de gerealiseerde besparingen waardoor de financiers een financieel rendement kunnen halen. De overheid betaalt pas terug nadat er resultaten zijn behaald, waardoor de risico’s voor de overheid minimaal zijn en worden verschoven naar de financiers en mogelijk uitvoerende dienstverleners. (Bron: www.twynstragudde.nl )
PAL GroenLinks inbreng tijdens de raadsvergadering van 13 februari 2019
In de motie van de PvdA en VVD wordt gevraagd naar een onderzoek m.b.t. een Social Impact Bond. PAL GroenLinks houdt van een experiment, want waarom zouden we altijd alles op dezelfde manier willen blijven doen? Misschien kan het op een andere manier wel beter. PAL GroenLinks is zelf bijvoorbeeld erg voor het basisinkomen: op een andere manier naar de sociale zekerheid kijken kan zo maar eens positieve resultaten opleveren.
Laaghangend fruit
Maar het gaat hier over SIB’s. De fractie van PAL GroenLinks zou een stuk enthousiaster zijn als het onderzoek versterkt zou zijn door een pilot te starten met een ‘moeilijkere groep’: bijvoorbeeld ‘werkzoekende 55-plussers helpen aan een baan’. SIB’s moeten gericht zijn op het financieren van diensten, die er anders niet geweest waren. Daar liggen de uitdagingen in het sociale domein. PAL GroenLinks wil niet dat investeerders het laaghangende fruit komen plukken en de gemeente laat zitten met de moeilijke opgaves. We hopen dat de pilot zich hier ook op richt.
Vermarkten van de zorg
In de fractie van PAL GroenLinks en in haar achterban laait de discussies op als het gaat over ‘het vermarkten van de zorg’. Met deze motie moet de gemeente Leeuwarden winst gaan uitkeren aan de investeerders.
In de motie wordt gesproken van sociale investeerders die het rendement weer terug in het sociaal domein stoppen. Maar er komt een moment dat de investeerder zich terug trekt: hoe gaat de gemeente dat financieren? Bovendien gaan de indieners van de motie uit van besparingen. Investeerders gaan uit van rendement. Daar zit een behoorlijke wereld tussen. Wij hopen dat het onderzoek, de pilot onze zorgen weg kan nemen.
De toekomst van het sociaal domein
Graag zou PAL GroenLinks dat het onderzoek zich niet alleen richt op de SIB’s en HIB ‘s maar ook op de toekomst van het sociaal domein? Valt er een beeld te schetsen van het sociaal domein met SIB’s en HIB’s. Blijft alles hetzelfde of moet het hele domein over de kop? Hoe gaan overheden in bijvoorbeeld Engeland en andere landen hier mee om. Er zijn vast voorbeelden van te vinden.
Het gaat om een flink bedrag voor het onderzoek (€30.000). Laat dat onderzoek dan ook grondig zijn. PAL GroenLinks kijkt uit naar de resultaten van het onderzoek.