Nieuw perspectief voor Zalen Schaaf

Op initiatief van PAL GroenLinks lukte het woensdag (28 november) om een meerderheid van de raad zich te laten uitspreken over het behoud van Zalen Schaaf.

De toekomst van het gebouwencomplex Zalen Schaaf is een onderwerp dat al jaren bijzondere aandacht heeft van de fractie PAL GroenLinks. Voormalig raadslid Piet van der Wal is verantwoordelijk voor de bekende kreet “Skaaf mut Blieve”.

Zalen Schaaf hoort bij het collectief geheugen van de stad en is een begrip voor veel Leeuwarders.

Begin november werd een prijsvraag uitgezet die zou moeten leiden tot een nieuwe invulling het gebouw. De optie om Schaaf te verkopen en te slopen behoorde ook tot de mogelijkheden. Met een aantal andere fracties was PAL GroenLinks van mening dat de voorwaarden in de prijsvraag sloop en herontwikkeling veel aantrekkelijker maakten dan het behoud.

Niet alleen de prijsvraag was een aanleiding om nu in actie te komen, maar ook door LF2018 is in Leeuwarden veel dynamiek op gang gekomen. Om cultuurmakers en creatievelingen een plek te bieden, moeten we anders kijken naar onze gebouwen. Bovendien zijn er een aantal laagdrempelige cultuurplekken verdwenen. Zalen Schaaf is tijdens die periode gewoon in bedrijf gebleven en heeft met een verwaarloosbaar aantal klachten veel mensen een mooie avond bezorgd.

Een meerderheid bestaande uit PvdA, GBL, Lijst058, FNP, PvdD en 50-plus stemde voor de motie van PAL GroenLinks.