Een zichtbaar spoor van racisme en de slavenhandel was de afbeelding in de oude eetzaal van de Oranjes in het Stadhouderlijk hof. Een spoor dat te herleiden is tot ongeveer het jaar 1647. Een kleine, zwarte jongen staat als ‘decoratie’ op het schilderij van de Oranjes. Het jongetje was in die tijd een statussymbool voor de adel. Wat opvalt is dat het jongetje ontbreekt in de beschrijving van het schilderij. Er werd aan zijn afbeelding geen pen en  papier besteed om hem een naam en achtergrond te geven.

Het volgende punt van de wandeling waar we stil stonden, was in een straat waar een oude chocoladefabriek stond. Een fabriek waar cacao verwerkt werd en slaven als werkkracht hard aan het werk werden gezet. Maar in de hedendaagse tijd en het pand waar tegenwoordig de Wereldwinkel gevestigd is, kun je nu eerlijke chocolade kopen! De wandeling laat ook zien dat er verzet was tegen de slavernij. Waar het pand en nu de winkel van de Schoen- en Sleutel Meesters staat, stond in een ver verleden een drukkerij. Een bedrijf dat in verzet kwam. Een verzet waarin in woord en schrift vurig werd gepleit om de slavernij af te schaffen. En dit gebeurde uiteindelijk op 1 juli 1873.

De eindstop van de wandeling was bij het Fries Natuurmuseum. Door een aantal deelnemers werd een aantal kritische vragen gesteld. We kunnen de conclusie trekken dat in de hedendaagse tijdgeest en maatschappij er nog sporen van racisme aanwezig zijn, niet alleen in ons materiële erfgoed maar ook in ons geestelijk erfgoed. Erfgoed dat helaas nog steeds onze sociale verhoudingen op een negatieve manier beïnvloedt. Als gemeenschap dragen we nog steeds de erfenis van het slavernijverleden met ons mee. Vaak onbewust, maar soms ook bewust, waardoor helaas uitsluiting nog steeds plaatsvindt in Leeuwarden.

Een inclusief bewustzijn en het hanteren van een diversiteitsbril zijn middelen om hier iets tegen te doen. Maar misschien van groter belang is de vraag waarom niet het hele historische verhaal verteld wordt. We moeten meer oog hebben voor wat er in onze gemeenschap gebeurt aan racisme en discriminatie waardoor mensen de toegang tot de samenleving ontnomen wordt. We zijn dan ook blij met dit soort initiatieven en het werk van onder andere Tûmba en het Comité 30 juni/1 juli Fryslân.

De wandeling was een prachtig voorbeeld van ‘Wie kijkt met aandacht, ziet meer!’. Organisatoren bedankt voor deze wandeling! Mocht je als lezer mee willen lopen, dan kan dat op vrijdag 1 juli 2022.