Onlangs maakte Podium Asteriks bekend dat zij de Blokhuispoort gaat verlaten. Als reden noemen zij de hoge kosten, maar ook dat de broedplaatsfunctie in het complex is verdwenen. Door de herontwikkeling is de opzet van de Blokhuispoort inderdaad veranderd. Er zitten nog steeds veel ondernemers en creatievelingen, maar met de komst van de bibliotheek, het hostel en Proefverlof lijkt de “pioniersfase” voorbij.

Dat broedplaatsen waardevol zijn hebben de Haniahof en de Blokhuispoort wel bewezen. Aan de ontmoeting, het brainstormen en plannen maken in deze gebouwen danken we initiatieven als Podium Asteriks en evenementen als Welcome to the Village, Jailbreak en Explore the North.

Met de verkoop van LTS Nijlân en de herontwikkeling van de Blokhuispoort verdwijnen twee laagdrempelige broedplaatsen. Dat hoort voor een deel bij de dynamiek van een stad; gebouwen krijgen een nieuwe bestemming of worden herontwikkeld. Daarmee blijven deze plekken langdurig van waarde voor een stad. Functieverandering is ook niet erg, als daar maar weer nieuwe ruimtes voor in de plaats komen. Het is belangrijk dat er laagdrempelige, publieke plekken zijn waar je naar binnen kunt. Plekken waar ruimte is voor experiment en waar de huur niet allerlei creatieve gebruikers uitsluit.

Er staan ook nog genoeg gebouwen leeg in Leeuwarden. Het stadsdeel tussen de Snekertrekweg en het spoor ligt er al jaren verwaarloosd bij en verdient een nieuwe toekomst. In de binnenstad staat bijvoorbeeld het grote KPN-complex en een deel van winkelcentrum het Zaailand leeg. Wanneer eigenaren daar voor ­­open staan, kan transformatie van gebieden op weg worden geholpen door één of meerdere gebouwen als broedplaats te gebruiken. Ook verschillende gemeentelijke gebouwen staan leeg. De Westerkerk en Zalen Schaaf beschikken zelfs over een podium en lenen zich prima voor een broedplaatsfunctie. Uiteraard moet de invulling in afstemming met bestaande culturele podia gebeuren, zodat de plekken geen onderlinge concurrenten worden. Iedereen kan zijn of haar eigen ‘segment’ van het publiek bedienen.

Ook na 2018 willen we graag dat creatievelingen en culturele ondernemers zich thuis voelen in Leeuwarden. Het verkopen van vastgoed aan de hoogste bieder is niet in het belang van het culturele klimaat en de inwoners van Leeuwarden. PAL GroenLinks wil daarom graag dat het college met deze blik kijkt naar het vastgoed dat de gemeente in eigendom heeft.

Opinie geschreven Andries Bergsma en Evert Stellingwerf
Te Gast in LC 26 oktober 2018