Op 28 mei 2001 heeft de fractie van PAL GroenLinks tegen bebouwing van de Bullepolder gestemd en we zijn nog steeds niet enthousiast over deze ingreep in het landschap.

PAL GroenLinks kiest voor een ongedeelde stad, met wijken met gemengde inkomensgroepen. Dat betekent in onze ogen niet dat we alleen de particuliere verhuur in de Vlietzone moeten beteugelen en de wijk Heechterp vernieuwen. We moeten het juist ook hebben over de samenstelling het woningbouwprogramma voor uitleglocaties als Blitsaerd en de Zuidlanden.

 

Blitsaerd is allesbehalve een ongedeelde wijk. In 2017 kopte de LC nog met “Blitsaerd klopt chique Wassenaar en Oud-Zuid”; het stadsdeel kende alleen maar inwoners met hoge inkomens. Na 20 jaar plannen maken en bouwen is het wat ons betreft tijd voor een heroriëntatie. De wethouder leek ook die kant op te gaan toen hij vorig jaar de schets van de nieuwe volkshuisvestingsvisie presenteerde. Een citaat uit de stukken: “Ruimtelijke uitsluiting willen we voorkomen. Dat betekent dat wijken voldoende gemengd aanbod aan woningen moeten hebben. Voor de nieuwbouw betekent dat een minimaal percentage sociale huur.”

 

Als PAL GroenLinks werden we daar enthousiast van. Maar nu de plannen voor Blitsaerd en de Zuidlanden in hoog tempo worden ontwikkeld en de Volkshuisvestingsvisie nog steeds niet door de raad is vastgesteld, lijkt het erop dat dit nieuwe beleid vooral van toepassing is op de bestaande én niet op de wijken met woningbouw voor het hogere segment. Dat is wat ons betreft niet de bedoeling!

Uit het woningmarktonderzoek dat vorig jaar is gedaan blijkt dat er in Leeuwarden vooral behoefte is (en blijft) aan betaalbare grondgebonden woningen, met name voor de 1- en 2-persoonshuishoudens. Dit plan voorziet daar in niet in. We hebben dan dan ook ernstige twijfels over de toekomstbestendigheid van dit plan. Wat gebeurt er op het moment dat de woningmarkt inzakt? Zijn er wel kopers voor de kavels van 3400 m2?

Ten tweede vinden wij nog steeds dat deze wijk een verspilling van de schaarse ruimte is. Zeker wanneer er kavels van 3400 m2 worden uitgegeven! Wie heeft überhaupt zoveel ruimte nodig? En waarom is er voor gekozen om het maximale aantal woningen uit te breiden en niet om het bij 400 woningen te laten en het totale ruimtebeslag te beperken?

Tot slot werden wij tijdens de vergadering geconfronteerd met het voornemen tot herfinanciering van Blitsaerd door de gemeente. Waarom wil de Rabobank er zo nodig uitstappen, terwijl we op een piek in de huizenmarkt zitten? Dit zou ook andere partijen tot nadenken moeten stemmen.

Onze koers is in ieder geval duidelijk. De voorgelegde plannen voor Blitsaerd-oost zullen we in deze vorm niet steunen. Het weidse zicht op de Bullepolder, de Billemolen en de Canterlandse weg is nog steeds prachtig. En met een paar aanpassingen voelen de weidevogels zich in het te bebouwen gebied ook wel thuis. Laten we dat in stand houden. En die kavels van 3400 m2? Die heeft Leeuwarden echt niet nodig!