Ledencolumn: studentenhuizen

Als voorzitter van DWARS Fryslân, wil ik het graag met jullie hebben over een collega-bewoner van deze stad, de student. Wellicht ken je of ben je wel een student. Studenten zijn hardwerkende en genietende jonge mensen die zich willen inzetten voor hun diploma. Vaak leven zij in een studentenhuis dat beneden de maat is en waarvan de huurbaas toch een aardig zakcentje verdient.  

Je ziet het op meerdere plekken, een leuk rijtjeshuis met vier fietsen voor de deur. Hier wonen vier studenten, ieder met een eigen kamertje. De wc, badkamer en keuken delen ze. Binnen is er schimmel, een houten vloer waar je bijna doorheen zakt en waar je de muizen kunt horen lopen. Hoe vaak de huisbaas ook wordt gebeld, er wordt niks aan gedaan.

De studenten in bovengenoemd huis zijn een voorbeeld zoals menig student leeft. Natuurlijk hoeft een studentenhuis niet het nieuwste van het nieuwste te zijn, daar ben je ook een beetje student voor. Maar er zijn wel eisen voor de kwaliteit van wonen en die worden vaak niet nageleefd. Als je misstanden meldt, word je vervolgens op straat gezet door de huisbaas. Dat wil je niet. Er heerst een angstcultuur. En in de tussentijd kun je ernstig ziek worden.

Nu stel ik jullie de vraag: Is dit acceptabel in ons mooie Fryslân?

Annelijn Rüsing