Kinderraad 12 april

12 april was het weer zover: zes groepen van zes kinderen van deelnemende scholen namen plaats in de raadzaal van het Stadhuis van Leeuwarden. De andere kinderen zaten op de tribune om aan te moedigen. Elke groep presenteerde een eigen voorstel. Daarna koos de kinderraad het beste voorstel. Het winnende voorstel wordt uitgevoerd voor vijfduizend euro.
PAL GroenLinks raadslid Andries Bergsma begeleidde de Koningin Wilhelminaschool Fontein deze speciale raadsdag van de Kinderraad.

Op 12 april kwam ‘zijn’ klas naar het gemeentehuis om hun plan in te dienen. De kinderen kregen ook een rondleiding door het driehonderdendrie jaar oude stadhuis, waar ze in verschillende ruimtes zoals het cellencomplex, de wapenkamer met het onderwerp ‘kiezen’ werden geconfronteerd. Ook gingen ze in gesprek met Marijke Meu te midden van de portretten van haar familie in de Oranjezaal.

Een DJ zorgde voor de nodige ontspanning na de felle debatten in de Kinderraad.

Kinderburgemeester
Aan het einde van de Kinderraad werd traditioneel de Kinderburgemeester gekozen. De persoon die het meest opvalt in het debat wordt door een jury, bestaande uit de vertrekkende kinderburgemeester en loco kinderburgemeester en een raadslid, gekozen. Silvan de Vries (11) van de Koningin Wilhelminaschool Transvaal viel de eer te beurt om het komende jaar samen met Burgemeester Crone officiële gelegenheden te bezoeken. Op 4 mei zal kinderburgemeester De Vries, samen met loco Nine Spijksma, een krans leggen tijdens de dodenherdenking.