De dorpsmolen als symbool voor een sociale energietransitie
De boeiende avond werd afgetrapt door de bestuursleden Jeljer Zijlstra en Jarig Jan Boersma van Coöperatie Doarpsmûne Reduzum. Zij vertelden een inspirerend verhaal over waarom zij zich inspannen voor de dorpsmolen van Reduzum en hoe ze het na lange tijd voor elkaar hebben gekregen dat de windmolen kan worden vernieuwd. Dit verhaal laat zien dat energie kan verbinden en dat het samen doen voor de gemeenschap ook echt voldoening geeft, wanneer je er mooie voorzieningen en initiatieven mee in je dorp kunt realiseren. Het is ook een verhaal van lange adem, je hoofd boven het maaiveld uit durven steken en boven al doorgaan.
Middelen om samen te ontwikkelen
Daarna was het de beurt aan Siebe Schootstra van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE). Een fonds dat is opgericht om lokale initiatieven in Friesland te ondersteunen met de ontwikkeling en financiering van duurzame energie projecten. Hij gaf zeer bruikbare informatie over hoe lokale coöperaties aan geld kunnen komen voor de ontwikkeling van een grootschalig project zoals een dorpsmolen of een zonnepark. De onlangs gestarte faciliteit LEI-Fryslân is een mooie aanvulling op financieringsmogelijkheden voor de lokale energie coöperaties in Leeuwarden. Zie voor meer informatie ook https://www.fsfe.frl/lei-fryslan/.
Perspectief op het net
Tot slot was het woord aan Oeds Kuipers namens Liander. De partij die afgelopen maanden wellicht het meest in media is verschenen wegens de schaarste op het energienet. Hij trapte met een af met een ongemakkelijke boodschap; op dit moment is er zeer weinig ruimte voor teruglevering van extra duurzame energie.
Geluk werd er ook gesproken over oplossingen en wanneer wel weer iets mogelijk is. Liander investeert fors in het upgraden van het elektriciteitsnet met haar programma NuLelie. Zie ook https://www.liander.nl/nulelie. Daarmee wil Liander klaar zijn voor het toenemende aanbod van duurzame energie. In huidige planning is dit programma afgerond eind 2025. Dat betekent dat energie coöperaties aan de slag kunnen met het voorbereiden van nieuwe projecten in Leeuwarden en dat zij - bij tijdige aanvraag – eind 2025 kunnen terugleveren op het net.
Het was een vruchtbare avond waarbij veel informatie en ervaring is gedeeld. Opnieuw kwam naar voren dat een dorpsmolen eigenlijk een heel mooi middel is om de energietransitie met elkaar op een sociale manier in te vullen. Genoeg stof om een volgende met elkaar over door te praten!