Gastles Koningin Maximaschool

Dinsdag 8 januari heeft PAL GroenLinks raadslid Andries Bergsma een gastles gegeven op de Koningin Maximaschool in Zuiderburen. Deze gastles gaf hij in het kader van de Kinderraad.

Aan de Kinderraad kunnen in totaal zes groepen 7 van basisscholen meedoen uit de gemeente Leeuwarden. De kinderen maken vooraf op school een voorstel. Hoe je zo'n voorstel maakt, daarover heeft de gemeente Leeuwarden lesmateriaal voor kinderen gemaakt.

In april brengen de leerlingen een bezoek aan het stadhuis waar ze met elkaar in debat gaan. De winnaar van dat debat wordt kinderburgemeester van de gemeente Leeuwarden.

Onderdeel van het lesprogramma is een gastles van een gemeenteraadslid en daarvoor was Raadslid Andries Bergsma uitgenodigd.

De les
Hij begon met het vertellen over zijn motivatie om politiek actief te worden en daarna iets meer over wat de gemeenteraad precies doet. Er kwamen heel veel vragen uit de klas: bijvoorbeeld over de vraag wat je moet doen om raadslid te worden. Vervolgens werd met een filmpje meer duidelijkheid gegeven over wat de gemeenteraad doet. In de film gaat een oma met haar kleinkind naar de gemeenteraad met de vraag om een veilige speelplek voor kinderen in een bepaalde buurt. Met deze film wordt een mooi beeld gegeven van het hele proces: van het indienen van een plan tot en met de besluitvorming van de raad.

Het derde deel van de les bestond uit een quiz. De kinderen moesten in groepjes vragen beantwoorden over de gemeenteraad. De winnaars kreeg een pakketje Mini-Tony Chocolonely-repen. Dat er chocola gewonnen kon worden, maakte dat de kinderen goed gingen opletten tijdens de les.

Een mooie vraag van de kinderen was of Andries ook zou solliciteren naar Burgemeester van de gemeente Leeuwarden. “Voorlopig blijft ik nog even raadslid”, was zijn antwoord!