Wie is Timara?

Ik dacht dat onze lijnen nog niet echt gekruist hadden, maar Timara herinnert mij er aan dat ze anderhalf jaar geleden met mij heeft gebeld. Ze was zoekende op de arbeidsmarkt en zat in een reïntegratietraject waarin ze op zoek ging naar het antwoord op de vraag ‘Wat past bij mij?’ Vanwege haar interesse in de politiek had een gemeenschappelijke vriendin haar gezegd dat ze dan maar eens met mij moest bellen. Een beetje beschaamd vraag ik haar of het een leuk gesprek was? “Ja het was een heel leuk en lang gesprek, waarin ik veel van mezelf herkende in jou. Anders zat ik nu hier niet. Ik weet nog goed dat ik na dat gesprek dacht, als zij het kan, kan ik het ook.” Het filmpje ‘Aan de babbel met Femke en Max’ dat 058online via Facebook deelde, was voor Timara het zetje om ook lid te worden van GroenLinks vertelt ze.

Als ik Timara de beginvraag ‘Wie is Timara?’ stel, antwoordt ze; “Je bent niet 1 ding maar alles; moeder, dochter, goede vriendin, student, werkende. Ik kan aardig zijn, maar ook een bitch. Het is net het liedje ‘Bitch’ uit 1997 van Meredith Brooks, ken je dat?  Eigenlijk ben ik een vat vol tegenstrijdigheden. Ik houd van de typisch Friese sport schaatsen, maar ook van zuidelijke salsa. Ik houd van boeken lezen, maar ook van uitgaan. Ik ben een trotse Fries vol affiniteit met Friesland en hier geboren en getogen, maar ook gek op reizen, nieuwe dingen leren en andere culturen ontdekken.” Ik rem Timara even, want kan niet zo snel typen. “Ik vertel altijd meer dan mensen kunnen opnemen.”, lacht Timara.

Typisch Timara is ook haar passie voor feiten. Vaak nutteloze feitjes volgens anderen, maar Timara vindt het heerlijk om uit te zoeken wanneer 18-jarigen kiesrecht kregen (1972) of dat de Vliegbasis Leeuwarden gebouwd is met het puin van het bombardement van Rotterdam. “Je moet leren van het verleden om niet dezelfde fouten in de toekomst te maken!”, citeert ze haar geschiedenisleraar van de middelbare school. Ze voegt eraan toe dat dit vooral nodig is als je jezelf en de wereld om je heen wilt verbeteren.

Timara studeerde in Groningen eerst Economisch-Linguïstisch aan de HEAO. Na een jaar stopte ze en is ze de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening gaan doen. Toen ook deze studie haar niet bracht wat ze zocht, is ze gestopt en aan het werk gegaan. Ze rolde de callcenterbranche in en bleek alle kwaliteiten te hebben om door te groeien naar leidinggevende. Ze werkte ook een tijd in Zuid-Afrika voor het callcenterbedrijf dat daar een dependance had.  “Het was een hele leuke tijd. Het heeft me ook met mijn neus op de feiten gedrukt, hoe lastig het is om te integreren als buitenlander. Taal en culturele geschiedenis bleken zo belangrijk. Als buitenlander kun je heel makkelijk flaters slaan. Echt heel leerzaam!

Eenmaal terug in Nederland werd ze alleenstaande moeder en ontdekte ze hoe moeilijk het is om zonder beroepsopleiding -ook al heb je een dijk aan werkervaring- een fijne baan te vinden. Er waren een aantal moeilijke jaren met burn-out en depressie. Een periode waarvan ze zegt dat ze veel geleerd heeft. Met het aangeboden reïntegratietraject ging Timara op zoek naar een antwoord op de vraag ‘Wat past bij mij’. 

Ze ontdekte dat haar drive om de wereld te verbeteren ingevuld kon worden met politiek en door aan de slag te gaan om slachtoffers van seksueel geweld te helpen hun leven op te pakken. Daarom is ze nu werkzaam bij Fier, schreef ze mee aan het verkiezingsprogramma en staat ze op de lijst van GroenLinks Leeuwarden. Daarnaast is Timara actief als vrijwilliger op diverse festivals en studeert ze Psychologie.

Waarom wilde je hoog op de lijst en hoe ga jij het verschil maken?

“Ik zie heel veel polarisatie en onrecht. Mensen die niet meer met elkaar overweg kunnen. Ruim 5 jaar geleden zag ik een filmpje van de vermoorde Britse politica Helen Joanne 'Jo' Cox." Deze politica sprak zich altijd stevig uit en het waren haar woorden “We are far more united and have far more in common with each other than things that divides us”, die bij Timara het zaadje legden om nieuwsgierig te worden naar gemeentepolitiek. 

Met GroenLinks zal Timara zich gaan inzetten om de zaken waar ze zo slecht tegen kan te bestrijden. Ze hoopt op een portefeuille die het haar mogelijk gaat maken om zich in te zetten om zaken als  armoede, uitsluiting, racisme, discriminatie te bestrijden vanuit de gemeentepolitiek.

Omdat ik nog heel nieuw ben in de gemeentepolitiek is het best lastig om concreet te beantwoorden hoe ik het verschil ga maken. Maar je kunt zeker opschrijven dat ik me altijd goed ga inlezen op dossiers, kritisch zal zijn op voorstellen en dus goed geïnformeerd ervoor ga zorgen dat er zoveel mogelijk mensen goed kunnen meedraaien in de maatschappij. Ik denk daarbij aan opkomen voor aanpassingen voor mensen met een handicap, acceptatie voor geaardheid en inzet op aanpassingen zodat mensen passend werk kunnen krijgen! Laten we vooral zorgen dat we weer samen die maatschappij worden!”

Wijze woorden die me erg doen denken aan dat moment dat ik zelf een kleine 5 jaar geleden de stap zette en solliciteerde op een plek op de lijst. De drive om de wereld een beetje beter te maken, je eigen verhaal meenemend en toch ook een beetje in het diepe springen omdat politiek zo ver van je bed staat. Wat mij betreft mooie ingrediënten voor een GroenLinks-raadslid in spe!