Wie is Andries?

Vergeleken met sommige mensen op de lijst, ken ik Andries best goed omdat ik de afgelopen vier jaar met hem in de GroenLinks fractie heb gezeten. Andries was als woordvoerder Cultuur en Jeugd altijd erg scherp op het sociale en duurzame aspect. Ook op andere portefeuilles als de Leeuwarder Digitale Agenda blijkt Andries zijn drive om zaken ethisch en vanuit vertrouwen te doen. Andries woont in een woongroep net buiten de binnenstad en is al heel lang werkzaam bij Slieker Filmhuis. Eerst als vrijwilliger, maar sinds een paar jaar als betaalde kracht. Wanneer ik Andries uitleg wat de bedoeling van dit interview is, namelijk dat mensen na afloop weten wie Andries Bergsma is, reageert Andries met “Schrijf zelf maar…”. Ik schrik een beetje want dat is natuurlijk niet de bedoeling… Als ik hem vraag waarom hij dat zou willen, antwoordt hij; “Als iemand anders het schrijft, krijg je vaak een mooier beeld dan als ik het zelf doe. De vraag ‘Wie ben je?’ kunnen sommigen vast heel goed beantwoorden, maar het voelt voor mij als een soort steen op de maag vraag. Wat moet je daar nu op zeggen…?

Andries is op het moment van het interview bij Slieker. Bij het Leeuwarder filmhuis is hij publiciteits- en eventsmedewerker. Dat betekent dat Andries ervoor zorgt dat het niet alleen films worden vertoond, maar dat deze verbonden zijn met wat er speelt in Leeuwarden. Andries houdt ervan om dingen met elkaar te verbinden. Zeker als dat tot mooie samenwerkingen leidt en iedereen iets positiefs eraan over houdt. Andries illustreert dit als volgt met een voorbeeld; “Omdat er steeds meer geprotesteerd wordt besloten we om een programmering te maken onder de titel ‘Demonstreren kun je leren’. In de lockdowntijd was het voor de Leeuwarden toneelopleiding D’Drive heel moeilijk om de studenten een podium te bieden. Toen ik D’drive vroeg voor ‘Demonstreren’ bleek ik uit puur toeval twee vliegen in een klap te slaan doordat de studenten zo een stageopdrachten konden doen. Het resultaat was dat bezoekers voor Slieker door een voorstelling van demonstrerende studenten heen moesten, dat zorgde voor een soort totaal beleving.”

Hoe werd je politiek actief?

Ik vraag Andries hoe het kwam dat hij actief werd binnen GroenLinks. “Ik zie het als een stukje vorming van mezelf. Ik ging van nieuwsgierigheid naar betrokkenheid. Ik heb namelijk altijd een algemene interesse in politiek gehad en ben van nature heel nieuwsgierig. Ik wil altijd graag meekijken hoe het gaat. Het liefst achter de schermen. Dit resulteerde erin dat ik rond 2008 zitting nam het bestuur van de club die toen nog Pal GroenLinks heette. Ik merkte dat ik mijn ei kwijt kon bij deze politieke partij. In de beginjaren richtte ik me op zaken als permanent campagnevoeren en politiek personeelsbeleid. Tussen 2012 en 2015 ging ik vanuit het landelijk bureau als bestuursmedewerker Friesland aan de slag en ondersteunde ik alle Friese besturen van GroenLinks en hielp nieuwe afdelingen oprichten.

Toen hem in die tijd gevraagd werd of hij ook aspiraties had om als raadslid aan de slag te gaan, gaf dat eerst wat twijfel. Na het zien van de Zweedse film ‘Een man die Ove heet’, besloot Andries in 2017  toch te solliciteren. Ik vraag wat in die film maakte dat hij de sprong nam? “De hoofdpersoon in de film verloor op 56 jarige leeftijd zijn baan en uiteindelijk alles wat vertrouwd was voor hem. Het verhaal raakte me zo omdat ik parallellen voelde met de maatschappij. De rap veranderende maatschappij waarin er alleen nog plek lijkt te zijn voor winnaars en met het uitkleden van de verzorgingsstaat en de onzekere toekomst voor jongeren maakte dat ik besloot te solliciteren.” In 2018 kwam hij uiteindelijk in de raad met een portefeuille die hem op het lijf geschreven was, waaronder dus Cultuur, Jeugdzorg en de Leeuwarder Digitale Agenda.

Wat Andries het meest waardeert aan het raadswerk waren de vele werkbezoeken waar je als raadslid letterlijk een kijkje achter de schermen neemt bij allerlei organisaties en verenigingen. De afgelopen twee jaar onder invloed van Corona werd het raadswerk vooral digitaal en dat lag Andries minder. Juist fysiek in de weer zijn en het menselijk contact geeft hem veel energie!

Andriesign als nieuwe koers

Na de jaren die Andries actief in de Leeuwarder politiek doorbracht, heeft hij inmiddels besloten om zich nu op een nieuwe manier bezig te gaan houden met wat hem drijft. Onder de naam ‘Andriesign’ -een samenvoeging van Andries en Design- is hij gestart met het het inkopen, opknappen en een zo een tweede leven geven aan designmeubels. Hij beschrijft hoe dit een vorm van recycling is, want door de stoffering te vervangen of andere aanpassingen te doen aan het vaak oersterke binnenwerk van een designbank red je een meubelstuk van de stort en bied je weer een prachtig meubelstuk aan.

Natuurlijk staan er inmiddels ook in het campagnepand een aantal van zijn meubelen en Andries is regelmatig in het campagnepand te vinden. Met zijn plek ziet Andries zijn rol vooral als achterwacht. “Ik sta op een reserveplek. Natuurlijk kan er als dat nodig is een beroep op mij gedaan worden. Met mijn ervaring kan ik zo weer portefeuilles oppakken. Maar de komende tijd ga ik me vooral richten op het uitbouwen van eigen bedrijf en blijf ik lijnen knopen tussen film en maatschappij vanuit Slieker. Het is altijd goed om als politiek ook weer nieuwe mensen ruimte te geven.”