Even voorstellen: Bert Wassink

Ik zou een stukje tekst aanleveren om mezelf te introduceren bij de leden van PAL GroenLinks. Een paar weken geleden had ik zo'n epistel waarschijnlijk zo uit m'n mouw geschud, maar nu moe(s)t ik er echt even voor gaan zitten. De laatste periode ben ik namelijk van 's morgens vroeg tot 's avonds laat bezig geweest met alles wat met het coronavirus te maken heeft. Het hele land is piepend tot stilstand gekomen.

Enige tijd geleden heb ik m'n ontslagbrief aan de Koning geschreven met het idee op 1 april door de raad van Leeuwarden tot wethouder te worden benoemd. Door de coronacrisis zijn ook alle raadsvergaderingen afgelast en was het een tijd de vraag of ik 1 april wel geïnstalleerd kon worden. Dat is gelukt. In minimale raadsbezetting en met anderhalve meter afstand tot elkaar kon alles gelukkig doorgaan.

Ik heb er veel zin in. Door het voortijdige vertrek van Herwil van Gelder begrijp ik dat er voor een nieuwe wethouder in Leeuwarden een flinke uitdaging ligt. Daar wil ik me graag met ziel en zaligheid op storten. Kan ik hier en daar bijdragen aan een nog iets beter Leeuwarden!? Zonder een betrokken, richtinggevende en meedenkende achterban gaat dat niet goed lukken. Ik meld het maar vast.

Ariënne, mijn vrouw, en ik moeten dus verhuizen. Ariënne begon het aanbod van huizen al aardig in beeld te krijgen toen ikzelf eens op zoek ging naar het aanbod van huurwoningen. Binnen twee minuten kon ik melden: ‘ik heb ons huis al gevonden.’ Als het allemaal volgens plan verloopt gaan we vanaf 1 mei wonen in de straat 'Bij de put', in het centrum, op 300 meter lopen van het stadhuis. Bijna te mooi om waar te zijn.

De laatste jaren had ik niet gedacht nog eens wethouder te worden. Als burgemeester denk je hetzelfde werk nog eens elders te zullen doen. Maar deze gelegenheid om te besturen in de grote(re) stad vind ik een mooie kans. En als wethouder kan ik ook weer wat makkelijker voor politieke opvattingen uitkomen. Want het gedachtengoed van GroenLinks is wel echt het mijne gebleven. Raar eigenlijk dat al die anderen niet hetzelfde denken over allerhande maatschappelijke zaken.

Misschien was dit stukje vooral bedoeld om wat persoonlijke zaken te delen. Dat komt vast nog een keer. En op het internet (LinkedIn) slingert ook nog wel een wat verouderd CV van me. Tipje van de sluier: ik ben bijna 63 jaar en meer dan veertig jaar samen met Ariënne. We hebben drie dochters en inmiddels ook drie kleinkinderen. Ik heb meestal een optimistische kijk op het leven (een verantwoordelijkheid) en ben altijd een fanatiek sporter geweest.

Tot zover eerst maar. Ik zie er naar uit jullie te ontmoeten.

Bert Wassink