Demonstratie Keer het tij in Leeuwarden

In tal van gemeenten die zijn aangesloten bij de Coalition of the Willing is 4 juni 2020 een demonstratie gehouden. Leeuwarden heeft zich door een aangenomen motie eveneens aan deze coalitie verbonden. Met de Hashtags #500kinderen, #weeswelkom! en #Keerhettij gaven demonstranten in Leeuwarden stilzwijgend een stem aan het opvangen van vijfhonderd kinderen en het veranderen van het kabinetsbeleid. Muzikant Amon Dos Santos ondersteunde met zijn gitaar en zijn toepasselijke nummers de demonstratie op de Leeuwarder Lange Pijp.

De situatie in de vluchtelingenkampen in Griekenland wordt al lange tijd als inhumaan en onhoudbaar betiteld door diverse organisaties. In deze kampen zitten ook veel alleenreizende kinderen die in een mogelijk nog kwetsbaardere positie zitten. Inmiddels hebben tien landen uit de Europese Unie en Zwitserland een start gemaakt om een deel van deze kinderen uit de vluchtelingenkampen te halen en een plek te geven in hun land. Onze regering heeft echter het standpunt ingenomen dat wij niet helpen om een deel van deze kinderen een plek te geven in ons land.

In maart namen PvdA, D66, CU, PvdD en PAL GroenLinks een initiatief om ook Leeuwarden zich te laten uitspreken tegen dit Rijksbeleid. Het was een stevige discussie in de raadszaal, maar met een meerderheid is de motie aangenomen. Klik hier om de behandeling van de motie terug te kijken.

In navolging daarop deden de woordvoerders van deze partijen in een indringende videoboodschap de volgende oproep aan het kabinet:

Kabinet: toon solidariteit in Europa, ook met kinderen op de vlucht

Griekenland zond acht maanden geleden een noodkreet naar alle lidstaten van Europa; alstublieft, help 2500 alleenreizende kinderen, door hen in veiligheid op te nemen. Kinderen uit Syriƫ en Afghanistan die zonder familie vastzitten in overvolle vluchtelingenkampen. Een noodkreet die door de coronacrisis alleen maar urgenter is geworden; de situatie in de kampen is potentieel catastrofaal.

Meer dan tien lidstaten en Zwitserland hebben de hulpvraag gehoord en gehonoreerd. De evacuatie onder aanvoering van de Europese Commissie is begonnen en de eerste kinderen zijn vorige week overgebracht naar Luxemburg en Duitsland. Nederland moet hun voorbeeld volgen.

Wij roepen het kabinet op:
Help deze kleine groep kinderen.
Wees solidair met de Grieken.
En wees solidair met de tien landen die al meehelpen.

Op de Lange Pijp stonden deze raadsleden op 4 juni samen met een aantal partijgenoten, betrokken burgers, activisten en een muzikant als onderdeel van dit landelijke protest. Dat wij daarin inmiddels sterk staan blijkt wel uit de opvallende groei die The Coalition of the Willing doormaakte. Wat begon met een paar gemeentes is inmiddels uitgegroeid tot ruim 120 gemeentes en zelfs drie provincies die zich hebben aangesloten in het verzet tegen het inhumane rijksbeleid.

Er wordt in de Leeuwarder raadszaal regelmatig gesteld dat wij als gemeenteraad niet over Rijksbeleid zouden gaan, maar daar heb ik als raadslid altijd anders over gedacht. Met mijn eerste motie in mijn maidenspeech riep ik al op om ons uit te spreken tegen het Rijksbeleid inzake het terugsturen van Afghanen. Stiekem hoop ik dat de opstand tegen dit inhumane kabinetsbeleid steeds breder klinkt en dat de opstand vanuit steeds meer gemeentes en provincies aantoont dat je altijd kunt ageren tegen onrecht welke positie of rol je ook hebt!

Femke Molenaar, raadslid PAL GroenLinks