Bezoek AZC Dronten

Hé, hoe gaat het met je?

Het lijkt wel of de medewerkers van het asielzoekerscentrum alle mensen kennen, die rondlopen op het terrein. Even stil staan even een hand drukken en even informeren hoe het gaat. Dat viel op bij het bezoek van de raadsfractie en wethouder van PAL GroenLinks aan het AZC in Dronten.

Om na een mooie lange zomer weer samen op te starten, bracht het PGL gezelschap een bezoek aan dit AZC. Locatiemanager van het AZC in Dronten is ook voorzitter van de afdeling PAL GroenLinks in Leeuwarden en zij nodigde de raadsleden en wethouder uit om eens een kijkje te komen nemen op het AZC.

AZC Dronten
Het bezoek begon met een introductie over de gang van zaken zoals dat ook gaat bij de aankomst van een vluchteling op deze locatie. Meestal wordt dan gebruik gemaakt van een zgn. telefoontolk.

Vanuit de hele wereld komen ze vandaan: Syrië, Eritrea, Senegal, Afghanistan, Cuba en ga zo maar door. Bij aankomst krijgen ze een moneycard met wekelijks daarop een bepaald bedrag gestort. Daarvan moeten ze zelf hun eten en andere benodigdheden kopen. De boodschappen worden vooral gedaan in Kampen. Dat is 2,5 km fietsen. Er zijn fietsen op deze locatie beschikbaar. Naast de moneycard krijgen ze ook een ov-kaart om te gebruiken voor bijvoorbeeld het bezoeken van familie of een advocaat voor de aanvraag van een verblijfsvergunning.

Terrein
Op het terrein bevinden zich o.a. een recreatieruimte, een sport- / fitnessruimte, tweedehands kledingwinkel. Gerund m.n. door de bewoners zelf. Er is op deze locatie in Dronten plaats voor ongeveer 1000 asielzoekers, daarvoor staan duurzame huisjes op het terrein met plaats voor zo’n 8 personen. Het gaat om huizen waarin gezinnen wonen, of alleenstaanden, minderjarigen en LHBT-vluchtelingen. Op het terrein bevindt zich ook een basisschool. Jongeren gaan voor de middelbare school naar Kampen. De woningen op het terrein zijn eenvoudig en de bewoners moeten het zelf naar eigen inzichten gezellig en bewoonbaar maken. Maar de groene omgeving is een prachtige.

“Ons bezoek en de rondleiding aan het AZC in Dronten heeft m‘n beeld over zo’n opvangcentrum in positieve zin gewijzigd. In de media komt een minder beeld over. Dus ik ben blij het nu zelf eens te mogen hebben bekeken,” aldus raadslid Pim Astro.

Na de rondleiding was het tijd voor de fractie om weer even de focus op de fractie en op het werk in Leeuwarden te richten. Dit werd gedaan met een picknick op het mooie terrein van de Roggebotstate en daarna zijn de raadsleden nog even om de tafel gegaan voor een fractie verdieping.