Afscheid nemen van de traditionele Zwarte Piet: waar blijft Leeuwarden?

In juni gaf de voorzitter van Stichting Sinterklaas Intocht Leeuwarden, Cees Anceaux, aan dat het tijd werd om te veranderen. Hij zou zelf met een voorstel komen voor intocht zonder Zwarte Piet. Ook in Friesland zijn er veel mensen die vinden dat het anders moet of anders kan. Ook hier worden kinderen gepest met hun huidskleur.

Begin september werd bekend dat de intocht wegens Corona dit jaar niet doorgaat en dat de stichting kijkt naar alternatieven. “Over de kleur hebben we het nog niet kunnen hebben”, aldus Anceaux.

Van de andere Noordelijke provinciehoofdsteden, Assen en Groningen, weten we al geruime tijd dat ze afscheid gaan nemen van de traditionele Piet. Inmiddels lopen de kleinere gemeentes in Fryslân al voor op de hoofdstad. Onlangs lazen we dat Drachten afscheid neemt, in De Fryske Marren heeft de burgemeester zich herhaaldelijk uitgesproken voor de verandering.

Waar blijft Leeuwarden? 

In Leeuwarden en in de rest van de provincie is er dit jaar op de scholen van het PCBO geen zwarte Piet meer en er volgen meer scholenkoepels in de provincie. CBO Meilân gaf twee weken geleden aan: “Het is een kinderfeest, wij kiezen hierbij om het accent op Sinterklaas te leggen en geen mensen willens en wetens te willen kwetsen”, aldus het bestuur en directieteam.

Waar blijft Leeuwarden?

Giganten als Facebook, Amazon en Bol.com hebben het oude uiterlijk van de traditionele Piet in de ban gedaan. Afbeeldingen waarin Piet als een racistische karikatuur wordt afgebeeld worden door Facebook verwijderd als het bericht gerapporteerd wordt. Het beleid is onderdeel van een bredere wereldwijde aanpak tegen blackface. "Met blackface bedoelen we dat een persoon duidelijk een zwart of donkerder geschminkt gezicht heeft, in combinatie met stereotyperende elementen, zoals grote oorringen, een afropruik of grote lippen", legt een Facebook-woordvoerder uit.

Waar blijft Leeuwarden?

In 2015 sprak de VN zich uit tegen het discriminerende fenomeen Zwarte Piet en een jaar later stelt de kinderombudsman dat “De figuur van Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en is daarmee in strijd met het Kinderrechtenverdrag. De Kinderombudsman stelt dat Zwarte Piet zodanig moet worden aangepast dat kinderen geen negatieve effecten meer ervaren door het Sinterklaasfeest. Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur gemaakt worden die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de Sinterklaastraditie.”

Waar blijft Leeuwarden?

Er zijn genoeg alternatieven voor handen. In den lande zijn vele voorbeelden regenboogpieten, roetveegpieten, etc. Kinderen zouden betrokken kunnen worden door het SIL om tot mooie veranderingen te komen. Ook bij een instantie als meldpunt Discriminatie Tûmba komen verschillende mooie alternatieve oplossingen binnen die betrokken burgers bedenken. Het idee om de helden van het jaar Sinterklaas te laten helpen vond ik fantastisch. Dit jaar zou Sinterklaas dan geholpen kunnen worden door de mensen uit de zorg, boa’s, vuilnismannen, meesters en juffen. Iedereen kan in dit plan meedoen in het team van Sinterklaas. Meteen een mooie levensles om met de kinderen te delen... 

Het is inmiddels begin oktober. Er wordt veel gepraat, maar het wordt nu echt tijd dat Leeuwarden stappen gaat zetten.

Kom op Leeuwarden!