In de algemene beschouwingen heb ik namens GroenLinks Leeuwarden een aantal speerpunten benoemd voor het komende jaar. Voor het aanpakken van de sociale ongelijkheid, de klimaatcrisis en de wooncrisis is dit de decade of doing. In de Friese vertaling: ‘it desennium fan dwaan’. Daarom heb ik namens GL aangegeven dat we moeten blijven werken aan

  • een menselijke en behulpzame overheid;
  • de aanpak van armoede en schulden;
  • schone lucht en vergroening.

Daarnaast heb ik in de algemene beschouwingen twee moties aangekondigd. Daarnaast heeft iedereen kunnen lezen dat we ook een motie buiten de orde hebben ingediend waarin we ons uitspreken dat Welcome to the Village behouden blijven moet voor de gemeente Leeuwarden! Over die laatste zal ik het nu dus niet hebben, dat zal mijn collega Andries Bergsma doen na afloop van deze begrotingsbehandeling.

 

Motie sociale basis

De afgelopen periode is er veel gesproken over de essentiële bijdrage die de sociale basis levert het gebied van leefbaarheid en welzijn. In onze algemene beschouwingen hebben we aangegeven dat de vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is, maar ook niet gratis is. Verschillende organisaties hebben bij ons aangegeven dat ze worstelen met de incidentele financiering. Hierdoor is het moeilijk om te investeren in vrijwilligers en plannen te maken voor de langere termijn.

De motie sociale basis - die wij samen met de PvdA opstelden - roept op tot een ‘onderzoek naar duurzame en/of meerjarige vormen van financiering van de sociale basis’. Het dictum van de motie luidt als volgt:

[...] draagt het college op

• te onderzoeken op welke wijzen en met welke partijen de financiering van de sociale basis verbeterd kan worden en daarbij meer continuïteit krijgt, zodat meer toekomstperspectief en zodoende ook beter beleid door de vrijwilligersorganisaties ontstaat;

• in dit onderzoek uitkomsten van ontwikkelingen elders in het land mee te nemen;

• de partijen die de sociale basis vormen mee te nemen in dit onderzoek en hun behoeftes centraal te stellen;

• de gemeenteraad voor het einde van deze raadsperiode een keuzepalet te presenteren wat betreft de financiering van de sociale basis met onderbouwde consequenties van de keuzemogelijkheden

en gaat over tot de orde van de dag.

Mede indieners zijn; PvdA, FNP, Gemeentebelangen en de ChristenUnie.

Mooi om te vermelden is dat wij op onderwerpen als deze steeds weer ondervinden dat de geharnaste oppositie-coalitie strijd zoals in andere gemeentes zo sterk heerst, bij ons gelukkig niet speelt. We vinden elkaar op inhoud en versterken elkaar in wisselende samenstellingen! Dat vinden wij mooi!

 

Motie houtstook

Onze motie ‘schadelijke effecten van houtstook verlagen’ wakkert her en der vuur aan. Opvallend was dat de aankondiging ervan leidde tot een opvallende stroom berichten die zowel via social media als via prive kanalen tot ons kwamen. Even een paar citaten: “In deze coronatijd is het devies om goed te ventileren, maar dit is door het structureel houtkachel stoken van mijn buren voor mij niet te doen.” En een oud buurtbewoner stuurde mij “Het was voor mij de belangrijkste reden niet meer in de Oranjewijk te kunnen wonen. Helaas heb ik inmiddels ook weer buren met een pelletkachels.”

Voor de goede orde, met deze motie willen we niet komen tot een verbod op houtkachels, maar zoeken wij -in lijn met veel andere gemeentes- naar lokale manieren om de overlast en gezondheidsschade van houtstook tot een minimum te beperken. Als GroenLinks vinden wij dat iedereen recht heeft op schone lucht.

Het dictum van motie luidt dan ook:

[...] verzoekt het college

• een overzicht te maken van de mogelijkheden die de gemeenteheeft om de schadelijke gevolgen van houtstook zoveel mogelijk te beperken;

• hierbij initiatieven te betrekken die in andere gemeenten worden genomen;

• tevens adviezen mee te nemen die zijn aangedragen door het Longfonds en ‘Friezen voor Frisse lucht’;

• het overzicht (per item) van een kostenraming of voorstel te voorzien

• dit voor maart 2022 voor te leggen aan de gemeenteraad

en gaat over tot de orde van de dag.

 

Deze motie wordt mede ingediend door PvdA, Gemeentebelangen, ChristenUnie en de PvdD.